Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Federatie Nabestaanden pleit voor meer financiële ondersteuning van overheid: ‘Zodra je in België of verder weg wordt vermoord krijg je niks’

Jack Keijzer van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers pleit voor ruimere vergoeding voor nabestaanden, die een familielid zijn verloren tijdens een verblijf in het buitenland. Daar moet de overheid voor zorgen. "Zodra je in België of verder weg wordt vermoord krijg je niks", zegt Keijzer tegen Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Voor nabestaanden is het al zwaar genoeg dat zij te horen krijgen dat een familielid zojuist is overleden in het buitenland. Afreizen naar waar het familielid is overleden, het lichaam naar Nederland krijgen. Het is slechts een greep uit hoge kosten waar je dan mee te maken krijgt. "Als je geen goed gevulde spaarrekening hebt is dat een probleem", zegt Keijzer.

'Door de eigen overheid in de steek gelaten'

Nederland heeft een Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat is bedoeld voor slachtoffers die ernstig lichamelijk en/of psychisch letsel hebben of hadden na een incident in Nederland. Dat geld is dus niet voor nabestaanden die iemand in het buitenland verloren zijn, zegt Keijzer. "Dat is bij wet zo geregeld. Je krijgt niks."

Keijzer heeft dit probleem met de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers in 2019 bij de commissie-Donner - een commissie dat schadevergoeding voor slachtoffers van strafbare feiten aanbeveelt - neergelegd. Dat sommige mensen wegens het gebrek aan financiële middelen niet naar het overleden familielid in het buitenland kunnen is Keijzer een doorn in het oog. "Dan wordt iemand in het buitenland vermoord en word je door de eigen overheid compleet in de steek gelaten."

De commissie-Donner "voelt met ons mee", zegt Keijzer. "Maar wij zitten nu in 2023 en het is nog niet geregeld. Dat moet anders." Op dit moment is een pilot aan de gang in Spanje en Duitsland. Dat wanneer daar een moord plaatsvindt, er wel een uitkering aan te pas komt voor nabestaanden. "In onze beleving gaat het nergens over", vertelt Keijzer over de pilot en de vergoeding die daarbij hoort. "Want", zo zegt hij "er gebeuren vijftien tot twintig moorden per jaar in het buitenland".

Luister hier de hele aflevering terug als podcast:

Noodfonds

Er is wel een potje waar nabestaanden een beroep op kunnen doen: het Noodfonds. Die is bedoeld voor mensen die echt niet de financiële middelen hebben. Er zijn zes aanvragen gedaan, waarvan er vijf zijn toegekend. Het gaat dan vooral om de repatriëringskosten. Ofwel: het terughalen van het lichaam naar Nederland.

In totaal is er een bedrag van 42.500 euro toegekend, terwijl het fonds 100.000 euro bedraagt. "Van de vijf die zijn toegekend kwamen er drie vanuit ons", zegt de directeur van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers. "Heel veel nabestaanden zijn geen lid bij ons. Hoe weten die in godsnaam van zo'n noodfonds? Dat is wel een dingetje."

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau