main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
19 juli 2023 — 12:58

Twee concurrenten voor Rob Jetten om lijsttrekkerschap D66

Kandidaat-lijsttrekker voor D66 Rob Jetten heeft er in ieder geval twee concurrenten bij. Voor zover nu bekend doen ook Ton Visser en Wassila Hachchi een gooi naar het lijsttrekkerschap.

Voor Visser is het de vierde keer dat hij meedoet. Hachchi heeft één missie: het afschaffen van politieke partijen en de herinvoering van onafhankelijke volksvertegenwoordigers.

Tot 27 juli de tijd

Vanaf dinsdag tot 27 juli kunnen D66-leden zich melden als zij kandidaat-lijsttrekker willen worden of interesse hebben om D66 in de Tweede Kamer te vertegenwoordigen. Kandidaat-lijsttrekkers hebben 249 steunverklaringen nodig van D66-leden. Jetten is daar al van verzekerd, laat een woordvoerder van de partij weten.

Hachchi was van medio 2010 tot eind januari 2016 D66-Kamerlid. Ze vertrok toen onverwachts naar de Verenigde Staten, naar eigen zeggen om te helpen met de verkiezingscampagne van Hillary Clinton. Haar plotselinge vertrek leverde flinke commotie op binnen haar partij. Hachchi zegde later dat jaar haar lidmaatschap op, maar werd in 2018 weer lid.

Hachchi wil democratie herzien

“Ik ambieer verandering”, zegt Hachchi tegen het ANP. “Ik heb mij gekandideerd als politiek leider met één missie: het afschaffen van politieke partijen en de herinvoering van onafhankelijke volksvertegenwoordigers.” Politieke partijen noemt ze “democratische dictators” die hiërarchisch zijn en gefocust zijn op macht.

D66 is bij uitstek de partij die dit kan proberen te bereiken, vindt Hachchi. Ze vindt dat D66 moet worden opgeheven zodra de partij de herinvoering van onafhankelijke volksvertegenwoordigers heeft gerealiseerd.

Steunbetuigingen

Hachchi waagt zich niet aan een voorspelling of ze met haar missie voldoende steunbetuigingen krijgt en als kandidaat mee kan doen aan de verkiezingen. “Ik richt me nu eerst op het verzamelen van steunbetuigingen.” Aan het einde van dinsdagmiddag stond de teller op dertig.

Visser is taxichauffeur en woont in China. Toen hij het drie jaar geleden opnam tegen Sigrid Kaag kreeg Visser 3 procent van de stemmen.

Op 27 juli om 12.00 uur sluit de aanmelding. Als de gegadigden aan de gestelde eisen voldoen, worden zij als kandidaat-lijsttrekker aan de leden voorgelegd. Tussen 2 en 9 augustus kunnen de leden digitaal stemmen. Op 3 augustus is er een digitale kennismaking met de kandidaten. Op 12 augustus wordt bekend wie de lijsttrekker bij de komende verkiezingen wordt.

Lees ook:

Oud-D66-leider Pechtold steunt Jetten in kandidaatstelling voor lijsttrekker

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer