main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 15 juli 2023 — 20:01

‘Dilan Yesilgöz wordt niet beoordeeld op inhoud, we hebben het over waar ze vandaan komt’

Sinds demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz aankondigde dat ze demissionair premier Mark Rutte wil opvolgen als VVD-leider, gaat het met name over haar persoon en niet over de inhoud. Dat constateert NOS-journalist Gulsah Ercetin in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “We hebben het over met wie je getrouwd bent, waar je vandaan komt en wat je zoveel jaar geleden hebt geroepen.”

Yesilgöz heeft zich woensdag officieel kandidaat gesteld als lijsttrekker voor de VVD. De justitieminister, die in 2021 al even staatssecretaris voor Klimaat en Energie was in het al demissionaire kabinet-Rutte III, denkt klaar te zijn voor het premierschap. “Ik neem inmiddels een berg ervaring mee, inclusief het mij snel eigen kunnen maken van inhoud en informatie. Dat geeft een stevige basis om op verder te werken”, zegt ze in De Telegraaf.

Maar ondanks haar ervaring, gaat het in het publieke debat over Yesilgöz amper over de inhoud, ziet Ercetin. “De discussie moet gaan over: hoe zit zij op haar dossiers? Maar daar gaat het helemaal eigenlijk niet over.” Ercetin ziet dat er vooral wordt gesproken over de Turkse achtergrond van de liberaal. “Het hoort niet over iemands achtergrond te gaan, of die nou links of rechts is. Volgens mij moet je kijken naar de kwaliteit.”

Ercetin mist in Nederland een “intellectueel debat” over politiek Den Haag. “De verschillen worden heel vaak benadrukt, in plaats van de overeenkomsten. Over sommige onderwerpen spreken we helemaal niet meer.” Volgens de journalist worden veel discussies “gesimplificeerd”, vooral op social media. “Als je kijkt naar wat er allemaal op Twitter wordt geschreven… Er wordt met de vinger naar elkaar gewezen, het is moddergooien.”

Sigrid Kaag

Waar Yesilgöz een stap naar voren doet, liet D66-leider Sigrid Kaag deze week weten de politiek na de verkiezingen te verlaten. Ercetin begrijpt haar beslissing. “Ik heb een onderzoek over Kaag gelezen. In een paar maanden tijd ontving ze zo’n 13.000 haattweets. Dat lijkt me verschrikkelijk.”

Ook bij Kaag gaat het vooral over randzaken, zegt Ercetin. “Het gaat over haar persoon, haar relatie, haar kinderen of over de bedreigingen. Bovendien kan ze niet de straat over zonder beveiliging, wat geldt voor meer politici. Dat lijkt mij geen leven.”

Ercetin vreest dat vrouwen vanwege de haatberichten steeds vaker twijfelen om de politieke arena in te stappen. “Ik kan me voorstellen dat Yesilgöz hier rekening mee heeft gehouden, maar ze gaat gewoon door. Dat vind ik erg moedig.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

Migratie

Ercetin maakte samen met haar collega-journalist Fatima Bajja de podcast Twee Werelden over het opgroeien in twee culturen als kinderen van gastarbeiders. Ze waarschuwt in WNL In de Kantine dat in het migratievraagstuk er ook oog moet zijn voor integratie. “Als je kijkt naar arbeidsmigranten van nu, naar hoe ze leven, waar ze werken en naar de integratie, dan moet ik heel erg aan mijn ouders denken.”

“Ik vraag me oprecht af: maken we niet dezelfde fouten die toen zijn gemaakt bij mijn ouders?”, zegt Ercetin. “We zagen twintig of dertig jaar later de integratiediscussie. Ik denk dat we dat ook geen krijgen met de arbeidsmigranten van nu.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook: 

VVD-bestuur steunt lijsttrekkerschap Yeşilgöz

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer

Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van…

Lees meer