‘Dilan Yesilgöz wordt niet beoordeeld op inhoud, we hebben het over waar ze vandaan komt’
Sinds demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz aankondigde dat ze demissionair premier Mark Rutte wil opvolgen als VVD-leider, gaat het met name over haar persoon en niet over de inhoud. Dat constateert NOS-journalist Gulsah Ercetin in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "We hebben het over met wie je getrouwd bent, waar je vandaan komt en wat je zoveel jaar geleden hebt geroepen."
Yesilgöz heeft zich woensdag officieel kandidaat gesteld als lijsttrekker voor de VVD. De justitieminister, die in 2021 al even staatssecretaris voor Klimaat en Energie was in het al demissionaire kabinet-Rutte III, denkt klaar te zijn voor het premierschap. "Ik neem inmiddels een berg ervaring mee, inclusief het mij snel eigen kunnen maken van inhoud en informatie. Dat geeft een stevige basis om op verder te werken", zegt ze in De Telegraaf.
Maar ondanks haar ervaring, gaat het in het publieke debat over Yesilgöz amper over de inhoud, ziet Ercetin. "De discussie moet gaan over: hoe zit zij op haar dossiers? Maar daar gaat het helemaal eigenlijk niet over." Ercetin ziet dat er vooral wordt gesproken over de Turkse achtergrond van de liberaal. "Het hoort niet over iemands achtergrond te gaan, of die nou links of rechts is. Volgens mij moet je kijken naar de kwaliteit."
Ercetin mist in Nederland een "intellectueel debat" over politiek Den Haag. "De verschillen worden heel vaak benadrukt, in plaats van de overeenkomsten. Over sommige onderwerpen spreken we helemaal niet meer." Volgens de journalist worden veel discussies "gesimplificeerd", vooral op social media. "Als je kijkt naar wat er allemaal op Twitter wordt geschreven... Er wordt met de vinger naar elkaar gewezen, het is moddergooien."
Sigrid Kaag
Waar Yesilgöz een stap naar voren doet, liet D66-leider Sigrid Kaag deze week weten de politiek na de verkiezingen te verlaten. Ercetin begrijpt haar beslissing. "Ik heb een onderzoek over Kaag gelezen. In een paar maanden tijd ontving ze zo'n 13.000 haattweets. Dat lijkt me verschrikkelijk."
Ook bij Kaag gaat het vooral over randzaken, zegt Ercetin. "Het gaat over haar persoon, haar relatie, haar kinderen of over de bedreigingen. Bovendien kan ze niet de straat over zonder beveiliging, wat geldt voor meer politici. Dat lijkt mij geen leven."
Ercetin vreest dat vrouwen vanwege de haatberichten steeds vaker twijfelen om de politieke arena in te stappen. "Ik kan me voorstellen dat Yesilgöz hier rekening mee heeft gehouden, maar ze gaat gewoon door. Dat vind ik erg moedig."
Tekst gaat verder onder tweet.
NOS-journalist @GulsahErcetin begrijpt dat Sigrid Kaag de politiek verlaat. “Het gaat niet over haar werk, maar over haar persoon en bedreigingen. Dat lijkt me geen leven.” Collega Fatima Bajja: “Wanneer gaat het nu eens over inhoud en niet over uiterlijk en achtergrond?” #WNL pic.twitter.com/HwxwjOOV62
— WNL In de Kantine (@WNLInDeKantine) July 15, 2023
Migratie
Ercetin maakte samen met haar collega-journalist Fatima Bajja de podcast Twee Werelden over het opgroeien in twee culturen als kinderen van gastarbeiders. Ze waarschuwt in WNL In de Kantine dat in het migratievraagstuk er ook oog moet zijn voor integratie. "Als je kijkt naar arbeidsmigranten van nu, naar hoe ze leven, waar ze werken en naar de integratie, dan moet ik heel erg aan mijn ouders denken."
"Ik vraag me oprecht af: maken we niet dezelfde fouten die toen zijn gemaakt bij mijn ouders?", zegt Ercetin. "We zagen twintig of dertig jaar later de integratiediscussie. Ik denk dat we dat ook geen krijgen met de arbeidsmigranten van nu."
NOS-journalist @GulsahErcetin waarschuwt dat in het migratievraagstuk er ook oog moet zijn voor integratie. “Als je ziet waar migranten leven en werken, moet ik aan mijn ouders denken. Ik vraag me af: maken we niet dezelfde fouten?” #WNL pic.twitter.com/HyOGLKGajE
— WNL In de Kantine (@WNLInDeKantine) July 15, 2023