main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 13 juli 2023 — 09:21

Domper voor mbk’ers: meerderheid kampt met winstdaling

Meer dan de helft van de Nederlandse kleine en middelgrote ondernemingen had vorig jaar te maken met een gedaalde winst. Het is de eerste keer in zeker negen jaar dat bij een meerderheid van het midden- en kleinbedrijf onder de streep minder overbleef dan een jaar eerder.

Bij ruim 53 procent van alle mkb’ers daalde de winst, concludeert netwerkorganisatie voor accountants SRA op basis van onderzoek van meer dan 7000 jaarrekeningen. “We doen dit onderzoek sinds 2014, dit is de eerste keer dat de winst bij meer dan de helft daalt”, zegt kennismanager Leonie Derksen in een toelichting.

Stijging kosten

De oorzaak ligt in de sterke stijging van de kosten voor ondernemers. Zo waren energie en grondstoffen door de Russische inval in Oekraïne hard in prijs gestegen. Maar van grote invloed waren ook de hogere personeelskosten, die doorgaans een grote uitgavenpost voor ondernemers zijn.

Zelfs in de coronajaren 2020 en 2021 bleef bij een kleine meerderheid van de mkb’ers de winst stabiel of groeien, ondanks de gevolgen van de lockdowns. “Toen waren er natuurlijk nog veel steunmaatregelen van de overheid. Ondernemers konden die op hun jaarrekening in mindering brengen op de personeelskosten”, verklaart Derksen.

Tussen verschillende branches zijn er wel grote verschillen. Zo stegen de winsten bij horecagelegenheden en winkels in doorsnee met dubbelcijferige percentages. Bouwbedrijven, die de gestegen materiaalkosten en hogere rentes voelen, zagen hun winst juist met gemiddeld 14 procent dalen. Ook in de industrie moesten ondernemers het met minder winst doen.

Kleinste toename

Bezien over het hele mkb stegen de winsten gemiddeld met 1,5 procent, de kleinste toename die SRA ooit gemeten heeft. Dit terwijl de omzet gemiddeld met 13 procent steeg, maar die hogere opbrengsten waren voor het grootste deel het gevolg van doorberekende inflatie.

Door de beperkte winsten blijft er maar weinig geld over voor investeringen, vreest bestuurslid Paul Dinkgreve van SRA. Tegelijkertijd staan ondernemers volgens hem voor grote veranderingen die veel geld kosten, zoals de energietransitie en digitalisering.

Lees ook:

Aantal faillissementen neemt voor derde maand op rij toe

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer