Domper voor mbk’ers: meerderheid kampt met winstdaling
Meer dan de helft van de Nederlandse kleine en middelgrote ondernemingen had vorig jaar te maken met een gedaalde winst. Het is de eerste keer in zeker negen jaar dat bij een meerderheid van het midden- en kleinbedrijf onder de streep minder overbleef dan een jaar eerder.
Bij ruim 53 procent van alle mkb’ers daalde de winst, concludeert netwerkorganisatie voor accountants SRA op basis van onderzoek van meer dan 7000 jaarrekeningen. “We doen dit onderzoek sinds 2014, dit is de eerste keer dat de winst bij meer dan de helft daalt”, zegt kennismanager Leonie Derksen in een toelichting.
Stijging kosten
De oorzaak ligt in de sterke stijging van de kosten voor ondernemers. Zo waren energie en grondstoffen door de Russische inval in Oekraïne hard in prijs gestegen. Maar van grote invloed waren ook de hogere personeelskosten, die doorgaans een grote uitgavenpost voor ondernemers zijn.
Zelfs in de coronajaren 2020 en 2021 bleef bij een kleine meerderheid van de mkb’ers de winst stabiel of groeien, ondanks de gevolgen van de lockdowns. “Toen waren er natuurlijk nog veel steunmaatregelen van de overheid. Ondernemers konden die op hun jaarrekening in mindering brengen op de personeelskosten”, verklaart Derksen.
Tussen verschillende branches zijn er wel grote verschillen. Zo stegen de winsten bij horecagelegenheden en winkels in doorsnee met dubbelcijferige percentages. Bouwbedrijven, die de gestegen materiaalkosten en hogere rentes voelen, zagen hun winst juist met gemiddeld 14 procent dalen. Ook in de industrie moesten ondernemers het met minder winst doen.
Kleinste toename
Bezien over het hele mkb stegen de winsten gemiddeld met 1,5 procent, de kleinste toename die SRA ooit gemeten heeft. Dit terwijl de omzet gemiddeld met 13 procent steeg, maar die hogere opbrengsten waren voor het grootste deel het gevolg van doorberekende inflatie.
Door de beperkte winsten blijft er maar weinig geld over voor investeringen, vreest bestuurslid Paul Dinkgreve van SRA. Tegelijkertijd staan ondernemers volgens hem voor grote veranderingen die veel geld kosten, zoals de energietransitie en digitalisering.
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
De cocaïne-economie in Nederland
Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.
Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
Het gedumpte drugsafval in Noord-Brabant die deze week wordt afgegraven loopt flink op in de kosten, meldt De Telegraaf. Het kostenplaatje voor deze ene klus…
Lees meerWel of niet overstappen van zorgverzekeraar? Een breinbreker die zich altijd opdoet tegen het eind van het jaar, zeker nu vanaf 1 januari 2024 de…
Lees meerEen meerderheidskabinet of toch een minderheidskabinet? Een kabinet over links, over rechts of dwars door het midden? Moeilijke vragen waar verkenner Ronald Plasterk antwoorden op…
Lees meerDe politie staat onder druk door de aanhoudende capaciteitsproblemen. Een langdurende formatie zal volgens de nieuwe voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman funest kunnen zijn….
Lees meerHet staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is voorbij. Het Israëlische leger meldt dat ze vannacht een raket uit Gaza hebben onderschept, waardoor Hamas het staakt-het-vuren…
Lees meerSteeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…
Lees meerWoensdag vond een NAVO-top plaats waar onder andere demissionair minister voor Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot aanwezig was. Een van de zaken die ter sprake…
Lees meerOfir Engel (18) werd met spoed tot Nederlander genaturaliseerd en werd na bijna twee maanden gegijzeld te zijn door Hamas in de Gazastrook vrijgelaten. Demissionair…
Lees meerDe voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…
Lees meerDemissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…
Lees meerZo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…
Lees meerEen groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….
Lees meerHet plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…
Lees meerDe Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…
Lees meerEen Nederlandse piratenhit in een countryjasje: de Drentse zanger Arjan Plat trekt er steeds meer luisteraars mee. De hit ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker vertaalde hij…
Lees meer