main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Demissionair premier Mark Rutte tijdens het debat na zijn verklaring over de val van het kabinet.
10 juli 2023 — 14:16

Bedrijfsleven is Rutte ‘zeer erkentelijk’ voor jarenlange inzet

Het Nederlandse bedrijfsleven is vertrekkend demissionair premier Mark Rutte “zeer erkentelijk” voor zijn inzet voor het land, ook op internationaal niveau. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roemen vooral de kwaliteit van Rutte om in een moeilijk politiek landschap meerderheden te vinden voor belangrijke zaken.

“Van de nieuwe pensioenwet tot alle investeringen in de vernieuwing van de economie (Groeifonds) en de aanpak om bedrijven en burgers door de corona-periode heen te loodsen”, klinkt het bij de organisaties.

In Europa heeft Rutte, die maandag zijn vertrek aankondigde uit de politiek na bijna dertien jaar premierschap, zich volgens de ondernemers “hard gemaakt voor samenwerking en steeds coalities weten te bouwen om Europa sterker en weerbaarder te maken”. “Zeker in een tijd van oorlog aan de Europese buitengrens is dat heel belangrijk. Ook buiten Europa was hij een enorme pleitbezorger voor ons land en het Nederlands bedrijfsleven.”

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kwam het vertrek van Rutte na de val van het kabinet vrijdag “niet geheel onverwacht”. “Wij hopen dat hij als demissionair premier – tot het aantreden van een nieuw kabinet – kan helpen om Nederland door deze onrustige tijd te loodsen, waarbij op tal van terreinen de uitvoering van beleid zoals rond wonen, stikstof en klimaat wel door moet gaan.”

LTO prijst Rutte

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland prijst demissionair premier Mark Rutte na de aankondiging van diens vertrek uit de politiek. Wel erkent de belangrijke lobbyclub voor boeren dat de meningen over Rutte in de sector uiteenlopen. “Zoals zal gelden voor de gehele Nederlandse bevolking, geldt ook voor boeren en tuinders dat de (politieke) waardering voor wat Mark Rutte als premier heeft bereikt en gedaan zeer uiteenlopend is.”

Volgens LTO heeft Rutte in de afgelopen dertien jaar op verschillende belangrijke dossiers voor de land- en tuinbouw “belangrijke input” geleverd. “Als organisatie heeft LTO de persoonlijke contacten in de samenwerking met premier Rutte als prettig ervaren en gewaardeerd, ook als we het fundamenteel oneens bleken te zijn”, zo klinkt het. LTO waardeert het ook dat Rutte bij bezoeken aan boerenbedrijven en tuinders tijdens zijn premierschap “oprecht” het gesprek aanging over ondernemerschap en de moeilijkheden die daarbij komen kijken.

De organisatie gaat in een verklaring ook in op de afgelopen periode, waarin het kabinet en LTO er niet in slaagden om afspraken te maken over de toekomst van de landbouw. “De afgelopen jaren was de samenwerking op momenten intensief, zoals de gesprekken vorige zomer tijdens het onderhandelingsproces met Johan Remkes over het stikstofbeleid van het kabinet. Ook onlangs, tijdens de onderhandelingen voor een mogelijk Landbouwakkoord – waar we op inhoud helaas niet zijn uitgekomen – toonde de premier grote betrokkenheid.”

Lees ook:

Rutte drukte een ongekende stempel op de Nederlandse politiek

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer