main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
Het Misdaadbureau - 7 juli 2023 — 07:00

Rondtrekkende bendes vaker betrokken bij diefstallen in Nederland

Criminele bendes uit het buitenland zijn steeds vaker betrokken bij vermogensdelicten in Nederland. Bij 25 procent van de vermogensdelicten van afgelopen jaar is een verdachte in beeld die niet in Nederland is geboren, geen Nederlands adres heeft en geen Nederlandse nationaliteit heeft. Dat blijkt uit niet eerder gepubliceerde politiecijfers, ingezien door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Het ging in 2021 nog om 21 procent.

De politie ziet dat er een aantal delicten is waar buitenlandse bendes zich het afgelopen jaar vooral mee bezig hebben gehouden. Het gaat om het stelen van GPS-apparatuur uit landbouwvoertuigen, zakkenrollen en E-bikediefstal. “We zien nu valse framenummer stickers die ze over het echte framenummer plakken en valse laadbrieven. Dus als de politie ze controleert en niet verder doorkijkt, dan komt alles overeen en lijken de papieren in orde”, vertelt René Middag, coördinator mobiel banditisme bij de landelijke politie. Ook het aantal winkeldiefstallen en autodiefstallen stijgt.

Criminele vreemdelingen

De bendes die in ons land actief zijn komen uit verschillende gebieden: onder andere uit Oost-Europa, de Balkan en Zuid-Amerika. Volgens Middag gaat het ook om personen die misbruik maken van de asielprocedure en op die manier door heel Europa dit soort delicten plegen.
“Het gaat met name om criminele vreemdelingen uit Noord-Afrika die voor dergelijke delicten in beeld komen. Over het algemeen genomen zien we dat het aandeel criminele vreemdelingen toeneemt. Niet is onderzocht of deze groep daadwerkelijk in een AZC verblijven of zouden moeten verblijven.”

Nieuwe trucs

Na overleg met Europol afgelopen week is de Nationale Politie alert op het overwaaien van inbraken met zuur. “Meerdere landen hebben aangegeven dat ze last hebben van rondtrekkende bendes die met een speciaal zuur de sloten van voordeuren laten ‘smelten’, en zo de voordeur met een schroevendraaier open kunnen maken”, zegt René Middag. Voor zover bekend is dit in Nederland nog niet geconstateerd.

Verder wijst Middag op de ‘spuugtruc’, waarbij bendes in het haar van voorbijgangers spugen, helpen schoonmaken, en vervolgens persoonlijke spullen buitmaken. En er wordt scherp gelet op nepagenten die langs de weg actief zijn. “Ze wuiven naar buitenlandse chauffeurs met in hun hand politiepassen en -borden. Die stoppen dan netjes op de vluchtstrook of bij de snelweg en worden dan zogenaamd aan een controle onderworpen. Vervolgens blijkt er cash geld gestolen, of dure apparatuur. Ze pikken hun slachtoffers uit, het zijn voornamelijk autohandelaren.”

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer