main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 7 juli 2023 — 07:00

Rondtrekkende bendes vaker betrokken bij diefstallen in Nederland

Criminele bendes uit het buitenland zijn steeds vaker betrokken bij vermogensdelicten in Nederland. Bij 25 procent van de vermogensdelicten van afgelopen jaar is een verdachte in beeld die niet in Nederland is geboren, geen Nederlands adres heeft en geen Nederlandse nationaliteit heeft. Dat blijkt uit niet eerder gepubliceerde politiecijfers, ingezien door het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL. Het ging in 2021 nog om 21 procent.

De politie ziet dat er een aantal delicten is waar buitenlandse bendes zich het afgelopen jaar vooral mee bezig hebben gehouden. Het gaat om het stelen van GPS-apparatuur uit landbouwvoertuigen, zakkenrollen en E-bikediefstal. “We zien nu valse framenummer stickers die ze over het echte framenummer plakken en valse laadbrieven. Dus als de politie ze controleert en niet verder doorkijkt, dan komt alles overeen en lijken de papieren in orde”, vertelt René Middag, coördinator mobiel banditisme bij de landelijke politie. Ook het aantal winkeldiefstallen en autodiefstallen stijgt.

Criminele vreemdelingen

De bendes die in ons land actief zijn komen uit verschillende gebieden: onder andere uit Oost-Europa, de Balkan en Zuid-Amerika. Volgens Middag gaat het ook om personen die misbruik maken van de asielprocedure en op die manier door heel Europa dit soort delicten plegen.
“Het gaat met name om criminele vreemdelingen uit Noord-Afrika die voor dergelijke delicten in beeld komen. Over het algemeen genomen zien we dat het aandeel criminele vreemdelingen toeneemt. Niet is onderzocht of deze groep daadwerkelijk in een AZC verblijven of zouden moeten verblijven.”

Nieuwe trucs

Na overleg met Europol afgelopen week is de Nationale Politie alert op het overwaaien van inbraken met zuur. “Meerdere landen hebben aangegeven dat ze last hebben van rondtrekkende bendes die met een speciaal zuur de sloten van voordeuren laten ‘smelten’, en zo de voordeur met een schroevendraaier open kunnen maken”, zegt René Middag. Voor zover bekend is dit in Nederland nog niet geconstateerd.

Verder wijst Middag op de ‘spuugtruc’, waarbij bendes in het haar van voorbijgangers spugen, helpen schoonmaken, en vervolgens persoonlijke spullen buitmaken. En er wordt scherp gelet op nepagenten die langs de weg actief zijn. “Ze wuiven naar buitenlandse chauffeurs met in hun hand politiepassen en -borden. Die stoppen dan netjes op de vluchtstrook of bij de snelweg en worden dan zogenaamd aan een controle onderworpen. Vervolgens blijkt er cash geld gestolen, of dure apparatuur. Ze pikken hun slachtoffers uit, het zijn voornamelijk autohandelaren.”

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer