Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

NL-Alert in Noord-Holland: treinen gecanceld en 112 overbelast

Redactie

In de provincie Noord-Holland is rond 09.00 uur een NL-Alert verstuurd vanwege extreme weersomstandigheden. De veiligheidsregio roept mensen op om binnen te blijven en alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers in de delen van Nederland waar code rood geldt om niet meer de snelwegen op te gaan. "We zien dat de storm in kracht toeneemt en op snelweg A9 bij Uitgeest zijn bomen omgewaaid en op de weg gevallen", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Poly

Op weerstation IJmuiden is woensdag tussen 07.00 en 08.00 uur gemiddeld een uur lang windkracht 9 gemeten. Daarmee is officieel sprake van de eerste zomerstorm van het jaar en bovendien de eerste in die soort sinds 26 augustus 2020, meldt Weeronline.

Een storm mag officieel zo heten als de gemiddelde windsnelheid op minstens één KNMI-station over een heel uur uitkomt op windkracht 9. Bij IJmuiden werd vlak na 08.00 uur ook een extreem zware windstoot van 145 kilometer per uur gemeten.

De storm van woensdag wordt Poly genoemd, een naam gegeven door Duitsland. Als een storm in ons land impact heeft en al een naam heeft gekregen van een andere Europese groep dan neemt Nederland deze naam over, aldus het KNMI.

Treinverkeer stil

De NS legt het treinverkeer in heel het noorden van Nederland stil. Sinds 08.30 uur rijden er al geen treinen meer in Noord-Holland en Flevoland vanwege de storm. Vanaf 09.30 uur wordt ook het treinverkeer vanaf Amersfoort, Zwolle, Groningen en Leeuwarden stilgelegd.

"De reisplanner wordt bijgewerkt en kan nu nog onjuiste informatie vertonen", meldt de NS op de website. Het is niet bekend tot hoe laat de treinen niet rijden. De verwachting is dat de storm in de middag in kracht afneemt.

Scholen in Noord-Holland

Meerdere scholen houden woensdag hun deuren gesloten vanwege de storm. Zo zijn de middelbare scholen Werenfridus, Oscar Romero en Dante in het Noord-Hollandse Hoorn voorlopig dicht. De leerlingen die al wel op school waren aangekomen, worden daar opgevangen en mogen de komende uren niet naar buiten. Dat zegt conrector Laurien den Hartog van het Werenfridus.

De Hoornse scholen hebben in totaal 3500 leerlingen, maar de eindexamenkandidaten hoeven niet meer naar school. Het Tabor College, de onderwijsgroep waar de drie middelbare scholen onder vallen, bracht de ouders om 07.44 uur op de hoogte. De scholen bekijken rond het middaguur of kinderen weer naar school mogen komen.

Op het Werenfridus zijn ongeveer vijftig kinderen aanwezig, zegt Den Hartog. Zij mogen alleen naar buiten als hun ouders daar staan om ze op te halen, verder moeten ze binnen blijven. De toetsen gaan in elk geval 's ochtends niet door. Omdat het toetsweek is, hebben de meeste kinderen geen of weinig eten bij zich. De school is daarom druk bezig daar iets voor te regelen.

Rijexamens

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft besloten alle rijexamens in gebieden waar code rood geldt woensdag te schrappen tot in elk geval 12.30 uur. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Kandidaten moeten hun afspraak verplaatsen. Het CBR besloot eerder dat alle examens tot 11.00 uur niet doorgingen, maar deze termijn wordt verlengd vanwege de storm.

Het CBR hoopt dat vanaf 13.00 uur, als het hoogtepunt van de storm voorbij moet zijn, weer alle rijexamens af te kunnen nemen zoals gepland.

In gebieden met code oranje moeten examinatoren besluiten of het verantwoord is om een rijexamen met een personenauto door te laten gaan of niet. Woensdagochtend tot 10.30 uur waren er bijna driehonderd examens afgelast vanwege het weer, maar het CBR beklemtoont dat dit aantal nog flink gaat oplopen.

In heel Nederland stonden woensdag 2800 rijexamens gepland.

Alarmnummer overbelast

Het alarmnummer 112 dreigt in de regio Kennemerland overbelast te raken. Daarvoor waarschuwt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland woensdagochtend. "Bel alleen 112 als het levensbedreigend is", zo roept hij mensen op.

De woordvoerder spreekt van een nijpende situatie, voor in ieder geval zijn regio. "Maar misschien geldt het wel voor het hele land." Volgens hem bellen mensen nu 112 voor afgewaaide takken en omgewaaide trampolines. "Daardoor kunnen mensen in levensbedreigende situaties mogelijk niet geholpen worden", waarschuwt hij.

"Denk even na of het levensbedreigend is", aldus de woordvoerder. En als dat niet zo is, als bijvoorbeeld een boom dreigt om te vallen, kunnen mensen bellen naar 0900-0904.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau