Kinderen opgelet: vanaf 1 oktober geen TikTok’s meer in de klas
Kinderen mogen binnenkort geen mobiele telefoon meer meenemen in de klas. Scholen krijgen tot 1 oktober de tijd om uit te zoeken hoe ze dat zelf willen regelen. Mocht dat niet lukken, dan komen er mogelijk landelijke regels om het gebruik van telefoons in scholen aan banden te leggen. Dat schrijft onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in een Kamerbrief.
Smartphones mogen nog wel worden gebruikt als ze nodig zijn voor de les of als er een medische noodzaak is. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval als een leerling met diabetes suikerwaarden moet meten. De minister heeft hier voor middelbare scholen afspraken over gemaakt met acht belangenorganisaties, waaronder de VO-Raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb) en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Belangenverenigingen van basisscholen en het gespecialiseerd onderwijs spreken elkaar hier later over.
Het is de bedoeling dat de afspraken die de sector maakt in januari 2024 van kracht worden. In juni dat jaar wordt gemeten wat de effecten zijn. Aan de hand daarvan zal Dijkgraaf besluiten of meer maatregelen nodig zijn, waaronder een wettelijk verbod.
Stroomversnelling
Scholen en leerkrachten vragen al langer om regels voor het gebruik van mobiele telefoons. Het debat hierover kwam eind vorig jaar in een stroomversnelling toen Kamerlid René Peters (CDA) hiervoor pleitte. Harm Beertema (PVV) is al langer uitgesproken voorstander van een verbod en trok hierin samen op met het CDA.
Aanvankelijk werd het pleidooi van bovengenoemde partijen lauw ontvangen in de Tweede Kamer, ook door coalitiepartijen ChristenUnie en VVD. Die vonden het net als toenmalig onderwijsminister Dennis Wiersma aan de scholen zelf om hierin grenzen te stellen.
Gaandeweg leek het aantal medestanders toe te nemen. Een grote groep leraren bleek achter het voorstel te staan, meldde de AOb na een peiling. Vanwege aanhoudende signalen van leraren dat het hen niet lukt om eigenhandig smartphones uit de klas te weren, zette Wiersma de deur begin dit jaar toch op een kier. Hij beloofde in gesprek te gaan met scholen en zei open te staan voor een verbod als er grote behoefte aan was.
'Verslavend en leidt af'
"De aanhouder wint. Een mobieltje is slecht voor de concentratie, verslavend en leidt af", reageert Peters van het CDA enthousiast. Beertema van de PVV is niet zo positief. "Want weet u wat een richtlijn is? Dat is een vrijblijvend advies. Dat is niks. Maar oh, oh, wat klinkt het stoer en slagvaardig", twittert hij.