main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2023 — 15:22

Rook van bosbranden in Canada bereikt Nederland

Op dit moment wordt Canada geteisterd door bosbranden ter grootte van twee keer België. Ruim 80 miljoen mensen hebben last van de hete slechte lucht. Vandaag kunnen we in Nederland de effecten hiervan ondervinden, want de rook wordt inmiddels onze kant opgeblazen.

Dat niets zo veranderlijk is als het weer mag duidelijk zijn. Meteoroloog bij Weer.nl Amara Onwuka zegt tegen Goedemorgen Nederland dat we ons in Nederland gelukkig niet heel veel zorgen hoeven te maken om de Canadese rookwolk. “Die bosbranden zijn natuurlijk al een tijdje aan de gang. Wij hebben daar in eerste instantie geen last van gehad, omdat de wind noordelijk of oostelijk was”, zegt ze.

Westenwind

De wind is nu echter gedraaid naar het westen en dat betekent volgens de weervrouw dat de rook langzamerhand onze kant opwaait. “De rook is heel hoog in de atmosfeer over de oceaan onze kant op getransporteerd. Op het moment dat er opklaringen zijn bij een zonsopkomst of zonsondergang, kun je zien dat de lucht heel erg rood is, maar als het heel erg bewolkt is zul je daar net wat minder van meekrijgen”, zegt ze. Toch benadrukt de weervrouw dat wij er verder geen hevige last van zullen ondervinden.

Voorlopig zijn de branden nog niet geblust, dus het kan zijn dat we de komende tijd vaker te maken gaan krijgen met de rook uit Canada.

Lees ook:

Pasgeboren damhert op mysterieuze wijze verdwenen uit hertenkamp: ‘Dit doet alleen een idioot’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer