Komt er een digitale euro? ‘Als cash verdwijnt, doen we dat voor een deel zelf’
De Europese Commissie komt vandaag met een wetsvoorstel om een digitale euro in te voeren als extra betaalmiddel. Ondanks dat het nog plannen zijn, is er nu al forse kritiek op. FD-journalist Jean Dohmen zegt in Goedemorgen Nederland dat er voorlopig nog veel haken en ogen zitten aan de virtuele munt. "Het geeft veel burgers een onaangenaam gevoel dat de overheid steeds meer mogelijkheden krijgt om die geldstromen in de gaten te houden."
Naast het publieke geld zoals bankbiljetten en munten en ons private geld dat op onze bankrekeningen staat, komt er als het aan de Europese Commissie ligt nog een derde betaaloptie bij: de digitale euro. Dohmen legt uit dat we allemaal steeds minder contant betalen doordat er allerlei gemakkelijkere betaalmethoden zijn. "De centrale banken willen de balans daartussen meer herstellen. Dus als we nu een digitale variant van die bankbiljetten op de markt brengen, dan zouden meer mensen die digitale vorm van cash gaan gebruiken."
Het idee van het digitale geld is dat je een rekening aanhoudt bij een centrale bank en daar direct het geld ervan kan overmaken of aan iemand anders kan overdragen. Er zit in dat geval wel een limiet op van 3000 euro, om te voorkomen dat commerciële banken om zullen vallen. Die gebruiken spaargeld bijvoorbeeld om leningen aan bedrijven en hypotheken te verstrekken. "Op het moment dat je dat ondergraaft en banken vallen om, dan verwoest je eigenlijk weer die betaalinfrastructuur die we hebben."
Tekst gaat verder onder tweet.
"Wij staan aan het begin en dat is een wetsvoorstel van de Europese Commissie", zegt PvdA-Europarlementariër @paultang over de mogelijke komst van de digitale euro. "Het is een onderwerp dat zeer onder de loep wordt genomen." #WNL pic.twitter.com/J8ac32IkCn
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) June 28, 2023
Grip op het geld verliezen
De reden waarom het debat juist nu plaatsvindt heeft deels te maken met Facebook, zegt Dohmen. "Europa is wakker geschrokken toen Facebook aankondigde om een eigen digitale munt in te zetten en de vrees in Europa is dat als het gaat om digitaal geld, we de boot gaan missen." Volgens de financieel journalist is men bang om de grip op het geld hierdoor te verliezen. "Door daar een krachtig Europees alternatief tegenover te stellen - het is onzeker of het wat wordt - houd je die ontwikkeling weer in eigen hand."
Aantasting van privacy
Toch is er nu al veel kritiek op de mogelijke invoering van zo'n digitale euro. Volgens Dohmen zit de grootste angst van mensen in de aantasting van hun privacy. "Dat hangt samen met de angst voor het verdwijnen van cash", zegt Dohmen. "Als cash verdwijnt, doen we dat voor een deel ook zelf. Dus als je op je privacy gesteld bent, dan moet je veel cash blijven gebruiken."
Eerder kwam de Autoriteit Persoonsgegevens al met bezwaren tegen de plannen voor een zogenaamd 'sleepnet' om transacties boven de 100 euro na te trekken met als doel om criminele activiteiten op te sporen. "Het geeft veel burgers een onaangenaam gevoel dat de overheid steeds meer mogelijkheden krijgt om die geldstromen in de gaten kan houden", zegt Dohmen. Volgens de FD-journalist moet de overheid deze zorgen van burgers zeer serieus nemen.