VVD’er Ruben Brekelmans: couppoging goed voor langjarige steunbereidheid bondgenoten Oekraïne
De couppoging van Wagnerchef Jevgeni Prigozjin is goed voor het draagvlak onder de steun aan Oekraïne van bondgenoten. Dat denkt VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans. "Ik denk dat het positief is voor de Westerse steun en de bereidheid deze steun langjarig vol te houden", zegt de buitenlandwoordvoerder van zijn partij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Tijdens een NAVO-top halverwege juli komen de bondgenoten van Oekraïne samen om te praten over structurele steun aan dat land, zegt Brekelmans. "Brede bereidheid was er al, maar het was de vraag hoe deze oorlog zou eindigen en of het überhaupt mogelijk was om Rusland te verslaan. Ik denk dat iedereen nu heeft gezien hoe kwetsbaar Rusland is."
"Als we dit volhouden en Oekraïne structureel blijven steunen, is er mogelijk licht aan het einde van de tunnel", denkt de liberaal. "Ik denk dat dit het nog makkelijker maakt om langjarige steun aan Oekraïne toe te zeggen."
Zaterdag begon Prigozjin met zijn huurlingenleger Wagner aan een couppoging. Hij nam onder meer militaire infrastructuur in Rostov aan de Don over. Ook rukten Wagnertroepen over een snelweg op richting Moskou, maar toen zij op zo'n 200 kilometer van de Russische hoofdstad waren sloot Prigozjin een deal met het Kremlin. De Wagnerbaas beloofde zijn opstand te beëindigen en zou naar Belarus gaan. De Wagnertroepen in Oekraïne worden opgenomen in het Russische leger.
'Prigozjin heeft gekeken hoever hij kan gaan'
Brekelmans denkt dat het Kremlin en Prigozjin tijdens de opmars van Wagner richting Rusland voortdurend contact hebben gehad. "Ik denk dat Prigozjin heeft gekeken: hoe ver kan ik gaan? Hij werd niet direct teruggefloten, maar hij wist wel dat wanneer hij zou doorsteken tot Moskou, hij het ravijn in zou lopen. Er is schijnbaar voortdurend contact geweest met het Kremlin om te onderhandelen."
De liberaal denkt dat Prigozjin had gehoopt op steun vanuit andere Russische eenheden. "Dan was er echt sprake van een grote opstand en was er chaos in Moskou ontstaan, maar zover is het niet gekomen", zegt Brekelmans. De opmars van Wagner "is oogluikend toegestaan, maar het is heel relevant dat het leger niet is overgestapt naar Prigozjin".
Tegelijkertijd is het "bijzonder" dat er in Rusland geen tegenbeweging ontstond onder de bevolking tijdens de couppoging, zegt Brekelmans. "Het is niet zo dat er pro-Poetinprotesten zijn geweest of dat er mensen tegen Prigozjin en Wagner zijn opgestaan en zich hebben uitgesproken."
Maar hoewel Prigozjin in Rostov werd onthaald met gejuich, kwam er ook voor hem geen brede steunbeweging op gang. "Ik denk dat er een soort apathie is bij mensen en dat ze accepteren dat ze niet van Poetin afkomen."
Amerikaanse inlichtingendiensten
Amerikaanse inlichtingendiensten zouden overigens al sinds half juni op de hoogte zijn geweest van de plannen van Prigozjin, schrijven The Washington Post en The New York Times. "Ze wisten dat er iets op handen was, maar niet precies wanneer en in welke mate", denkt Brekelmans.
Hij begrijpt ook dat de Amerikanen weinig met de informatie hebben gedaan. "Het Westen en Oekraïne zijn gebaat bij onrust in Rusland. Ik begrijp wel dat ze zich er niet mee hebben bemoeid."