Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wordt de kennis en ervaring van veteranen te weinig ingezet? ‘Nederlandse samenleving doet er niks mee’

Veteraan Dennis van der Kraats heeft samen met zijn vrouw Mariska het Veteranen Search Team opgericht. Op deze manier wordt de kennis en ervaring van veteranen gebruikt om vermiste mensen op te sporen. Iets wat volgens het koppel te weinig gebeurt: veteranen inzetten en hun kennis en kunde gebruiken voor urgente zaken.

Het Veteranen Search Team is ontstaan toen Mariska werd gevraagd of zei veteranen kende die wilden helpen bij het vinden naar de toentertijd vermiste Anne Faber. De verwachting was dat het Veteranen Search Team hierna slechts een aantal keer per jaar ingezet zou worden. "Dat is veel meer geworden, want blijkbaar is het nodig", zegt Dennis bij de WNL-radiospecial Missie in Spijkerbroek.

De veteraan zegt met zijn ervaring een stuk duidelijkheid te brengen. "Wij hopen altijd iemand levend terug te vinden, maar helaas blijkt uit de praktijk dat het vaak niet zo is. Maar dan geef je de familie een start van een rouwproces, in plaats van leven tussen vrees en wanhoop."

Ervaring te weinig ingezet

Die ervaring die Dennis, maar ook andere veteranen meebrengen, wordt in Nederland te weinig ingezet, vindt Mariska. "Veteranen komen terug en hebben nog meer skills ontwikkeld. Zij bezitten veel kernmerken die een grote meerwaarde hebben, maar de Nederlandse samenleving doet er eigenlijk niks mee", concludeert zij.

Bijvoorbeeld tijdens zo'n zoektocht naar een vermist persoon. De belangrijkste eigenschap die veteranen dan met zich meebrengen is "kameraadschap en het vertrouwen op elkaar", zegt Dennis. Dat uit zich in de zoekmethode, waarbij tiental veteranen op een rij een sector krijgen toebedeeld waarin zij zoeken. "Zij vertrouwen erop dat degene naast hen hun werk goed doen. Dan hoef je je alleen maar te focussen op je eigen stukje."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau