Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Vertrouwenspersoon voor ondernemers nodig om motorbendes buiten de deur te houden’

Peter Visser

Horecaondernemers zijn nog altijd de dupe van leden van verboden motorbendes. Hoewel clubleden hun hesjes thuislaten, proberen zij horecagelegenheden toe te eigenen door nadrukkelijk en veelvuldig aanwezig te zijn, naast de portier bij de deur plaats te nemen of zich in personeelsruimtes te begeven. Dat vertelt René Nouwens, projectleider van Platform Veilig Ondernemen Zeeland-West-Brabant. Hij pleit daarom in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau voor de introductie van een vertrouwenspersoon voor ondernemers.

In het zuiden van het land is al een speciale vertrouwenspersoon voor agrariërs om criminelen buiten de deur te houden. Nouwens denkt dat het verstandig zou zijn om dit ook voor ondernemers te regelen. "Mensen die bedreigd worden, zijn vaak angstig dit te melden. Het zou daarom goed helpen als er lokale vertrouwenspersonen zijn die actief met ondernemers spreken, zodat zij daar met hun verhaal naartoe kunnen. Mogelijk is dat de eerste stap naar een officiële melding."

Volgens Nouwens zorgen (ex-)leden van motorclubs bijvoorbeeld voor overlast op het terras. "Ze zitten ook naast de portier op een kruk bij de deur, of zijn nadrukkelijk aanwezig in het horecabedrijf zelf. Op het moment dat je de mensen veelvuldig ziet en je hoort dat ze ook de brutaliteit hebben om achter de schermen te lopen, dan weet je dat ze daar een bepaalde invloed hebben. En die invloed kan op verschillende manieren gerealiseerd zijn."

Tekst gaat verder onder tweet.

Bijvoorbeeld door het verstrekken van leningen, maar ook door afpersing, zegt Nouwens. Horecabedrijven kunnen ook worden gebruikt als een soort statussymbool. "Kijk eens: deze kroeg is van ons", vertelt hij. "Maar een kroeg kan ook gebruikt worden om drugs te dealen, als witwaslocatie of als plek om mensen te ronselen."

Onderzoeker Sjoukje van Deuren, die een studie deed naar leden van de verboden motorclub Hells Angels, erkent dat leden steeds minder zichtbaar zijn, omdat ze hun 'colors' niet meer mogen dragen.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau