De Dag van de Klomp: ‘Nog maar zo’n tien klompenmakers in het land’
Zaterdag organiseert de Nederlandse Vereniging voor Klompen weer de Dag van de Klomp om aandacht te vragen voor ons oer-Hollandse houten schoeisel. Klompenmaker Marie-Louise Holl zegt tegen Goedemorgen Nederland dat ze hoopt dat meer mensen toch weer op klompen gaan lopen. "Die klomp komt niet zomaar uit de lucht vallen."
Hoewel in het buitenland veelal stereotiep wordt gedacht dat Nederlanders massaal op klompen lopen, is het slechts een kleine minderheid die dat nog daadwerkelijk doet. De Nederlandse Vereniging voor Klompen wil daarom meer aandacht vragen om 'te voorkomen dat klompen een zoekwoord wordt op Google'.
Klompenmaker Holl verwacht niet dat mensen in de grote steden op klompen gaan lopen, hoewel ze dat heel leuk zou vinden. Er wordt volgens haar soms wat denigrerend over gedaan. "Maar mensen moeten wel weten: die klomp komt niet zomaar uit de lucht vallen. Daar zit vakmanschap achter."
Daarnaast is het volgens de Vereniging ook erg gezond voor je voeten om ze te dragen. Zo zijn ze warm in de winter en fris in de zomer, hoewel het even duurt voor je voeten eraan zijn gewend.
Oer-Hollands icoon
Er zijn nog maar zo'n tien klompenmakers in ons land actief die machinaal klompen produceren, zegt Holl. "We zijn bang dat het dadelijk in de vergetelheid raakt." Volgens Holl is de klomp juist zo'n iconisch product voor Nederland. "Wij klompenmakers willen dat graag in leven houden."
Van blanke klompen tot traditioneel geel met een boerenbies, "je kunt er van alles mee doen", zegt ze. Tijdens de Dag van de Klomp openen klompenmakers en musea hun deuren en kunnen kinderen tal van activiteiten ondernemen. Van klompen kleuren tot knutselen met de klompen.