Criminelen versturen ‘zonder problemen’ drugs via de post, hoe kan dat?
Het afgelopen jaar werd veel meer drugs via de post onderschept dan het jaar daarvoor. Lucas, luisteraar van het Radio 1-programma Het Misdaadbureau, vraagt zich af waar die stijging vandaan komt. "Het moet redelijk makkelijk aan te pakken zijn", vertelt hij aan de Misdaadlijn. Maar volgens hoogleraar Pieter Tops hebben drugshandelaren een slim trucje bedacht.
Afgelopen jaar werd in Nederland 27.000 keer drugspost onderschept, blijkt uit cijfers van de Douane. Dat is een flinke stijging ten opzichte van 2021, toen 15.000 brieven en pakketjes met drugs werden onderschept. Briefpost is bij criminelen populair omdat zij zo redelijk anoniem hun drugs aan de man kunnen brengen.
"Er wordt veel vanuit Nederland via internet verhandeld en dat moet een keer ergens in natura naartoe worden gestuurd. Dat gebeurt vaak via het postsysteem", zegt hoogleraar ondermijningsstudies van Universiteit Leiden Pieter Tops. "We weten bijvoorbeeld dat in Australië Nederlandse postpakketten voor honderd procent gecontroleerd worden. Daar wordt het één en ander onderschept."
Om de strenge controle in Australië te omzeilen, hebben criminelen een trucje bedacht. Tops: "Ze doen de brief niet op de post in Nederland, maar brengen het naar Duitsland en doen het daar in de brievenbus. Dan moet opeens de post uit Duitsland gecontroleerd worden en zo maak je controle een stuk ingewikkelder."
'Drugspost wordt zonder problemen verstuurd'
Nederlandse criminelen gaan ook verder dan Duitsland. Zo zijn er ook postpakketten verstuurd door vanuit Zwitserland aangetroffen, vertelt de hoogleraar. "Het is een betrekkelijk eenvoudige manier om controles op Nederlandse postpakketten te omzeilen", zegt Tops. "Voor zover wij weten wordt nog steeds een behoorlijk deel van de Nederlandse drugs die over de wereld gaat, zonder problemen via postpaketten verstuurd."
Dat is lucratieve handel voor de criminelen, zegt Tops. Het maken van één pilletje xtc kost ongeveer 20 cent. In Australië worden de drugs vervolgens voor zo'n 20 euro per pilletje verkocht.
Misdaadlijn
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!