Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Veroordeelde in moordproces Caloh Wagoh op vrije voeten

Redactie

De 33-jarige Ferman D., die vorig jaar tot maar liefst 20 jaar cel veroordeeld is voor medeplichtigheid aan de liquidatie van Justin Jap Tjong, is al een half jaar onder voorwaarden tijdelijk vrij in afwachting van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. Dat bevestigt zijn advocaat aan het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau.

Rechtsgeleerde Henny Sackers laat in een reactie aan het Het Misdaadbureau weten dat het zeer uitzonderlijk is dat iemand die zo’n hoge straf gekregen heeft, zoveel maanden op vrije voeten rondloopt.

Het gerechtshof laat weten dat het verzoek is ingewilligd in verband met 'persoonlijke omstandigheden die zwaarder wegen dan het maatschappelijk en strafvorderlijk belang bij voortzetting van de voorlopige hechtenis.' Verdere informatie over die persoonlijke omstandigheden kan een woordvoerder niet geven. Het Openbaar Ministerie heeft geprobeerd de tijdelijke vrijlating tegen te houden, meldt een woordvoerder aan Het Misdaadbureau.

Nabestaanden boos

De advocaat van de familie van het slachtoffer, Justin Jap Tjong, is op de hoogte gesteld van zijn voorwaardelijke tijdelijke vrijlating. De advocaat heeft op zijn beurt de familie van Jap Tjong op de hoogte gesteld. De advocaat geeft aan dat de nabestaanden het onbegrijpelijk vinden dat D. nu alweer voorlopig op vrije voeten is. Volgens de advocaat is het uitzonderlijk dat iemand die 20 jaar cel gekregen heeft binnen een jaar alweer vrij is. Dat bevestigt ook rechtsgeleerde Henny Sackers: "In uitzonderlijke gevallen mogen veroordeelden met verlof voor bijvoorbeeld een begrafenis van een direct familielid, maar dat is meestal niet meer dan een paar dagen".

Eris-proces

Ferman D. is verdachte in het Eris-proces. Het is een van de omvangrijkste liquidatieonderzoeken ooit in de Nederlandse geschiedenis. In acht maanden tijd zijn vijf mensen doodgeschoten, drie moorden voorbereid en zeven mensen op een dodenlijst gezet. Kopstukken en leden van motorclub Caloh Wagoh staan terecht.

De president van verboden motorclub Caloh Wagoh zou verschillende moordopdrachten hebben aangenomen en deze bij 'moordcommando’s' uit zijn netwerk hebben uitgezet. Ridouan T. wordt, door het OM, gezien als een van de belangrijkste opdrachtgevers van de moordopdrachten.

De rechtbank legde in eerste aanleg drie keer levenslang op. De andere straffen variëren van 1 tot 30 jaar. Ferman D. kreeg in eerste aanleg 20 jaar opgelegd. Het proces loopt inmiddels in hoger beroep.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau