Stichting Voor Werkende Ouders: kabinetsplan kinderopvang leidt wel tot meer werkende ouders
Stichting Voor Werkende Ouders denkt dat het kabinetsplan voor bijna gratis kinderopvang wel degelijk leidt tot meer werkende ouders. Directeur Marjet Winsemius is kritisch op een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Planbureau (CPB). "We plaatsen daar wat vraagtekens bij", zegt Winsemius in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
SCP en CPB meldden woensdag dat het plan van het kabinet er nauwelijks voor zorgt dat meer mensen aan het werk gaan. Zij berekenden dat het aantal gewerkte uren in Nederland met 0,2 procent toeneemt, wat gelijk staat aan 15.000 extra voltijdsbanen. Als de zogeheten inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt afgeschaft, leiden de plannen volgens het CPB zelfs tot een "licht negatief" effect, meldt de NOS.
Ook vergroten de plannen de kansenongelijkheid, omdat mensen met lage inkomens de verwachte stijgende kosten niet kunnen betalen, denken de planbureaus, die het kabinet oproepen terug te keren naar de tekentafel.
'Voor alle ouders stuk goedkoper'
Directeur van Stichting Voor Werkende Ouders Winsemius denkt daar anders over. "Meer werken is altijd een doelstelling, want we hebben iedereen op de arbeidsmarkt nodig. We zien dat bij de impactanalyse het SCP en CPB zeggen: ouders gaan hierdoor niet meer werken, maar wij plaatsen daar vraagtekens bij."
Kinderopvang wordt met de plannen "voor alle ouders een heel stuk goedkoper", zegt Winsemius. "Wij denken dat er meer financiële ruimte ontstaat voor ouders, maar dat er ook veel meer ruimte ontstaat om meer te gaan werken. Al zou een ouder maar twee of drie uur meer gaan werken, dan is dat al een enorme winst."
Volgens Winsemius hebben het SCP en CPB bovendien gekeken naar cijfers "op basis van het verleden", in een inkomensafhankelijk stelsel. "Maar dit stelsel wordt inkomensonafhankelijk. Dat maakt dat meer werken meer gaat lonen. We horen nu van ouders dat het niet loont om meer te gaan werken, omdat ze dan minder toeslag krijgen en dus meer moeten gaan betalen. Als je die prikkel weghaalt, krijg je meer ruimte om meer te gaan werken."
Kwaliteit onder druk?
Ook brancheorganisaties zijn kritisch op de plannen van het kabinet. Ze verwachten dat het nieuwe plan leidt tot een groeiende vraag naar opvang. De sector heeft daarom meer personeel en meer ruimte nodig en wil dat hiervoor plannen worden gemaakt voor de lange termijn. Winsemius benadrukt dat de kwaliteitsregels "extreem goed zijn".
De kwaliteit in de kinderopvang is daarom niet in het geding, denk ze. "Als je je niet aan de regels houdt, krijg je handhaving op je dak. En als je je problemen dan niet oplost, kan het zijn dat je gesloten wordt. Dus ook voor de kinderopvangorganisaties is het belangrijk om de kwaliteit hoog te houden."
Bovendien hebben de kinderopvangen twee jaar extra de tijd om zich voor te bereiden, zegt Winsemius. Wel maakt ook zij zich zorgen over het personeelstekort. "Ik zie de druk en de zorgen daarover bij de organisaties en daar maken wij ons als ouders ook zorgen over. We hebben nu al heel veel ouders die met hun kind op een wachtlijst staan. Dat is een cruciaal probleem."
"Het is belangrijk dat we de tijd die ons rest goed gaan gebruiken" om tot oplossingen te komen, zegt de directeur van Stichting Voor Werkende Ouders. "We moeten personeel meer gaan betalen, zodat het aantrekkelijker wordt om in de branche te gaan werken."
'Kom met een plan'
Volgens Winsemius kunnen bepaalde zaken in de kinderopvang "echt makkelijker. De arbeidseis maakt het bijvoorbeeld nodeloos ingewikkeld", zegt ze. Ze roept de minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) op om deze zomer met een plan te komen, "zodat de kinderopvangorganisaties en het personeel de tijd hebben om zich hierop voor te bereiden".