Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Mobiliteitsalliantie vraagt minister Jetten om meer subsidie: ‘Rekening komt nu terecht bij burger’

De mobiliteitsalliantie roept minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) op om het geld uit het klimaatfonds voor de mobiliteitssector uit te breiden. Dat is nodig om "de hele mobiliteitssector aantrekkelijk te maken en te verduurzamen voor Nederlanders", zegt voorzitter Marga de Jager bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De mobiliteitsalliantie is samenwerking van talrijk verschillende organisaties, zoals ANWB, NS en Schiphol, die zich bezighouden met wat er op de weg, het spoor en in de lucht gebeurd.

Er wordt door de mobiliteitsalliantie niet alleen nagedacht over hoe het vervoer bereikbaar blijft voor iedereen, maar ook of het duurzaam is en duurzamer kan. De organisatie wil hierin stappen zetten en vragen daarom aan Jetten om meer subsidie, zo rond de 9 miljard euro. Als die grote zak met geld er niet komt, dan waarschuwt de mobiliteitsalliantie ervoor dat elektrisch rijden duur blijft en dat ook trein- en buskaartjes hun hoge prijs blijven behouden.

Gesprek met minister Jetten

Marga de Jager, voorzitter van de mobiliteitsalliantie, wil de mobiliteitssector verduurzamen. Daar zijn innovaties voor nodig en daar hoort volgens haar ook extra subsidie bij. De Jager hoopt snel met minister Jetten om tafel te zitten, zodat besproken kan worden of een groter deel uit het klimaatfonds naar de mobiliteitssector kan gaan.

"Wij zien nu dat de rekening terechtkomt bij de gemiddelde burger", licht De Jager haar motivatie om extra subsidie toe. "De transitie kan nooit zonder investeringen om uiteindelijk mensen te stimuleren hun gedrag aan te passen naar wat wij willen zien: duurzaam reizen."

Moeilijke puzzel

"Ik weet dat minister Jetten een hele moeilijke puzzel moet leggen", reageert onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in de studio van Goedemorgen Nederland. Hij doelt op het doel om CO2-reductie te bewerkstelligen.

Om dat in allerlei sectoren voor elkaar te krijgen, dus niet alleen in de mobiliteitssector maar ook in de bouw en industrie, is een "soort balanceer-act nodig". Dat gaat dan voornamelijk om het zo efficiënt mogelijk indelen van de 35 miljard euro die in het klimaatfonds zit. "Daar zien wij al een klein beetje de bodem van. Als je kijkt naar wat er allemaal nodig is om de ambities te halen, is dat heel erg lastig."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau