Hoe gevaarlijk zijn nep-artikelen? ‘De trui vloog in brand’
Dagelijks onderschept de Nederlandse Douane tal van nep-artikelen. Dat is maar goed ook, want sommige spullen kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn. Van niet-goedgekeurde auto-onderdelen tot allergische reacties op medische producten. Particulier rechercheur Ton zegt bij Het Misdaadbureau op NPO Radio 1: “In het gunstigste geval word je er niet dronken van.”
Luister de podcast.
Één op de acht Europeanen zegt weleens bewust namaak-artikelen te hebben gekocht, blijkt uit een onderzoek van het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de EU. Toch gaat dit niet altijd zonder gevaar. Een luisteraar die anoniem wil blijven vertelt: “Ik ging naar Turkije toe met een vriendin om te genieten van de zon. Zoals bijna elke toerist heb ik aan het eind van de vakantie in een van de vele souvenirwinkels een nep-trui gekocht van het merk Nike. Op het eerste oog was die hetzelfde als de Nike-truien die ik eerder had gekocht.”
Ze vervolgt: “Na terugkomst van vakantie kreeg ik last van mijn nek. Mijn ouders zeiden dat het een goed idee was dat ik voor een infraroodlamp zou gaan zitten, zodat het een beetje warm kon worden. Ik had dat toen gedaan en ik had toevallig die trui aan die ik in Turkije had gekocht, maar het bleek een ontzettend synthetische trui te zijn”, zegt ze. “Ik zat voor die lamp en ineens vloog die trui in vuur en vlam.” Ze probeerde de brand te doven met haar handen. “Ik had dus brandwonden op m’n handen, in m’n nek en een stuk haar was eraf geschroeid.”
Er komen woningbranden voor dankzij namaak-producten, legt onderzoeksjournalist Sandra Van den Heuvel uit. “Je ziet veel woningbranden door bijvoorbeeld oververhitte telefoonaccu’s. “Er wordt flink gewaarschuwd voor namaakaccu’s. Bij een namaak telefoonaccu weet je vaak niet waarvan het is gemaakt.” Een ander voorbeeld is namaakspeelgoed dat bijvoorbeeld gekocht wordt op AliExpress en spontaan begint te smelten. “Kinderen sabbelen nog wel eens op speelgoed en dat kan dan best gezondheidsproblemen veroorzaken.”
Tekst gaat verder onder de tweet:
Een nep-trui die in brand vliegt of speelgoed dat spontaan smelt. Mensen zijn zich nog altijd te weinig bewust van de gevaren van nep-artikelen. Sharona Dagevos van @Douane zegt: "Je ziet toch veel reizigers uit het buitenland terugkomen met namaakspullen". #WNL pic.twitter.com/mMfmVne2QY
— Het Misdaadbureau (@WNLMisdaad) June 16, 2023
Vakantiegangers onwetend
Sharona Dagevos is vaktechnisch coördinator bij de Douane en zegt dat ze regelmatig vakantiegangers tegenkomen uit het buitenland met namaakspullen. Vaak zijn die zich niet bewust van de mogelijke gevaren. “Ze zijn zich niet bewust dat daar gevaarlijke stoffen in kunnen zitten.”
Een ander voorbeeld dat Dagevos noemt is illegale nep-alcohol. “Het gaat dan bijvoorbeeld om wodka, whisky of nep-champagne.” Rechercheur Ton legt uit dat “in het gunstigste geval je er niet dronken van wordt. Maar in het slechtste geval word je doodziek of erger.”
Illegale medicijnen
Uit cijfers die Het Misdaadbureau heeft ontvangen van de Douane blijkt ook dat er ruim 258.000 namaakmedicijnen zijn onderschept met een waarde van zo’n 2 miljoen euro. Dagevos zegt: “Dan moet je vooral denken aan nep-pijnstillers of viagrapillen die worden nagemaakt.”
Rechercheur Ton ziet in zijn onderzoeken dat in de sport ook veel illegale supplementen worden verhandeld. “Het probleem ontstaat doordat het wordt aangeboden tegen veel te lage prijzen en op fora waar mensen zonder enige gêne die producten kunnen bestellen.” Daarnaast ziet hij ook medicatie van dieren voorbij komen “waar je normaal een recept van de dierenarts voor nodig zou hebben.”
In het Erasmus Medisch Centrum hebben ze een spreekuur voor personen met complicaties. Cosmetisch arts Lizenka Adriaanse ziet daar regelmatig mensen langskomen. Negen van de tien keer weten ze volgens haar niet wat ze geïnjecteerd hebben. “Ik heb ook wel eens een casus voorbij zien komen van een dame die haar eigen fillers op internet bestelde. Als ik me het goed herinner was het een Chinese website waarbij je van alles kon bestellen”, zegt ze. “Die had er ook een ‘gun’ bijgekocht waarbij je met hoge druk fillers in plaats van met een naaldje met druk in je huid kunt schieten. Dat had diegene bij zichzelf gedaan en dat was toen misgegaan. In mijn vakgebied zie ik dat qua gezichtsbehandelingen, daar zal je niet aan doodgaan, maar je kan er wel verminkt door raken.”
Heeft u ook een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’
Stuur je vraag het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Douane onderschept voor bijna 53 miljoen euro aan namaakartikelen
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer