main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
15 juni 2023 — 15:09

Opvanglocatie voor 264 asielzoekers in Breda

Aan de Heerbaan in de Bredase wijk Heusdenhout komt een opvanglocatie voor maximaal 264 asielzoekers, zo heeft de gemeente donderdag gemeld. De opvang komt in een gebouw dat nu nog deels wordt gebruikt als kantoorpand. Breda heeft wel gezegd dat de stad “prioriteit wil geven” aan het onderbrengen van zogeheten kansrijke asielzoekers die, na het krijgen van hun verblijfsvergunning, “gekoppeld worden aan Breda of deze regio”.

De opvang is bedoeld voor een periode van tien jaar. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had de gemeente om medewerking gevraagd.

Het pand moet nog geschikt worden gemaakt voor de opvang. Zo moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd waarin wordt verzocht om de bestemming van het gebouw te wijzigen van ‘kantoor’ naar ‘maatschappelijk’, zo legt de gemeente uit. “De verwachting is dat de bewoners eind 2024 van de nieuwe opvanglocatie gebruik kunnen gaan maken.”

Wethouder Arjen van Drunen (Wonen en Inburgering) zegt dat Breda de maatschappelijke verantwoordelijkheid wil nemen met het huisvesten van de asielzoekers. “We beseffen ons ook dat het voor de buurt impact heeft als er veel nieuwe bewoners bijkomen. Daarom willen we samen met de buurtbewoners en organisaties in de omgeving de komende maanden bespreken hoe we dit zo goed mogelijk kunnen doen.”

Op 23 juni vindt een informatiebijeenkomst plaats voor omwonenden en andere belanghebbenden. Die kunnen dan in gesprek met het COA en de gemeente.

Lees ook: 

Komst asielzoekers Twentse Albergen pas na de zomer

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp: ‘Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze wereldvrede’

In de nieuwe serie ‘Missie Middendorp’ van Omroep WNL bezoekt oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp conflictgebieden om aan te tonen dat onze veiligheid direct samenhangt…

Lees meer

Minister Brekelmans: Rutte probeert open gesprekscultuur bij NAVO

Oud-premier Mark Rutte probeert als nieuwe NAVO-chef de vergadercultuur bij de NAVO te veranderen, heeft minister Ruben Brekelmans van Defensie geobserveerd tijdens een vergadering van…

Lees meer

CDA-Kamerlid Vedder: Krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent

Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien “richting de tien procent” moet krimpen, zegt ze in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer