Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA-Europarlementariër Esther De Lange kritisch op plannen Timmermans: ‘Terug naar de tekentafel’

Matthijs Meulblok

CDA-Europarlementariër Esther de Lange is kritisch over de plannen van Frans Timmermans omtrent de natuurherstelwet. Dat zegt ze bij Sven Op 1. "Dit moet terug naar de tekentafel."

Met de natuurherstelwet verwacht Eurocommissaris Timmermans de kaalslag aan plant- en diersoorten te stuiten. Critici vinden de maatregelen die Timmermans oppert echter te ver gaan. Een aantal EU-lidstaten en met name de machtige christendemocraten in het Europees Parlement zijn tegen de invoering van de wet. Het zal volgens De Lange afhangen van het stemgedrag van de Liberalen. "Die is heel verdeeld, dus kan me voorstellen dat het moeilijk is voor de VVD."

Stijgende voedselprijzen

Volgens De Lange zullen met name de voedselprijzen, die nu al onderhevig zijn aan de hoge inflatie, nog verder lijden. "Het zal impact hebben op de productiviteit en dat gaat een impact hebben op de prijs." Dit is wat volgens haar de burgers het meest zal raken wanneer de wet wordt ingevoerd en waar de burgers zich het meest zorgen om maken.

Beluister de hele aflevering terug als podcast:

Inspanningsverplichting

Het is volgens de Europarlementariër een mythe dat er niets aan biodiversiteit wordt gedaan. Volgens De Lange is het vooral een kwestie van handhaving. "Er zijn nu al 23 in Europa van kracht. Een deel van de discussie is in hoeverre het nodig is om deze wet bovenop al die andere wetten te zetten."

De Lange pleit dat stikstofminister Christianne Van der Wal prioriteit maakt dat het verslechteringsverbod een inspanningsverplichting zal worden, willen we een nieuwe stikstofcrisis voorkomen. Ook juridisch moet het immers haalbaar zijn. "De erfenis van Frans Timmermans is groot", zegt de De Lange. "Hij is verantwoordelijk voor het grootste klimaatpakket ooit. Maar op het moment dat een wet slecht in elkaar zit, is dat nogal fundamenteel. Dat is een blanco cheque, en daar doe ik niet aan mee."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau