main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2023 — 10:46

Kunnen de asielministers vandaag tot een overeenkomst komen? Dit zijn de problemen

Europese migratieministers komen vandaag samen in Luxemburg voor een ultieme poging om tot afspraken te komen. Directeur Politieke Zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Han ten Broeke zegt dat de druk hoger is om tot goede afspraken te komen dan eerder. Zeker met de Europese verkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht.

Ten Broeke zegt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat de toestroom van het aantal migranten dat op een betere toekomst in Europa hoopt na de covidpandemie enorm is opgelopen. In Nederland is er volgens hem vier keer zoveel druk op de asielzoekerscentra gekomen. “We zien dat en de grote vrees is dat we straks de beelden van zien van mensen die buiten moeten slapen. Van der Burg (staatssecretaris Aiel, red.) werkt zich een slag in de rondte om hier een oplossing aan te bieden”, zegt hij.

Plat gezegd gaat het volgens Ten Broeke vooral tussen de landen waar vluchtelingen aankomen, zoals Griekenland en Italië, en waar ze elders in Europa worden ondergebracht. “De kritiek op die landen waar ze aankomen, is dat ze de strakke asielprocedures niet volgen. Hun kritiek op de andere landen is dat ze nauwelijks solidair met hen zijn, waarom ze dus minder strak zijn in hun procedures.”

Verdrag van Dublin

Een van de problemen die speelt zijn de migranten die onder het Verdrag van Dublin vallen: een vluchteling of asielzoeker moet terug naar het eerste land van aankomst binnen de Europese Unie. “Als dat Italië is, dan moet je het terugsturen naar Italië. Maar Italië kan het allemaal niet meer aan, heeft een rechtse regering en wil wat doen”, zegt Ten Broeke. “Je zag Rutte recent airmiles maken naar allemaal Europese regeringen, maar in de Italiaanse premier Meloni heeft hij ene nieuwe vriendin gevonden die afspraken met hem wil maken. De vraag is nu of deze top er toe zal leiden dat een aantal elementen waar Nederland al heel lang op aandringt, dat er iets meer een strengere buitengrenscontrole komt, dat daar afspraken over worden gemaakt.”

Unaccompanied minors

Een van de agendapunten is volgens Ten Broeke het probleem van de alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv;s). Deze jongeren onder de achttien worden vaak door hun ouders vanuit Syrië en andere gebieden vooruitgestuurd, omdat ze weten dat deze worden aangenomen en in een asielprocedure kunnen komen. “Waar nu naar wordt gekeken is om de jongeren die minder dan 20 procent kans hebben om in een asielprocedure ter komen niet voorbij de douane te laten komen.” Toch kan deze gedachte volgens hem tot frictie leiden, want links en rechts in Europa zijn verdeeld.

Transit

Een ander vraagstuk is of de migranten naast een terugverwijzing naar het land van herkomst, ook een verwijzing kunnen krijgen naar het land van transit. De rechtse partijen in Nederland voelen hier vooral iets voor, zegt Ten Broeke, maar in Duitsland is de coalitie daar niet toe bereid. Tunesië is zo’n land dat eventueel onder druk zou kunnen worden gezet. “Tunesië levert heel veel textiel aan de Europese Unie. 70 procent van hun economie is afhankelijk van de Europese markt”, zegt hij. “Je zou kunnen zeggen dat als Europa een tax zou leggen op die textielimport de Tunesiërs anders zullen piepen, maar dat zijn maatregelen waar Europa helaas nog steeds niet toe bereid is.”

Financiële prikkels

Journalist bij het Financieele Dagblad Anna Dijkman, ook te gast bij Goedemorgen Nederland, ziet ook problemen met het terugsturen van migranten die vervolgens worden geweigerd door de landen waar ze vandaan komen. “Je moet dus ook met die landen gaan spreken”, zegt ze. “Volgens mij wordt er ook gekeken om in de landen lokaal versnelde asielprocedures beter te regelen, om te voorkomen dat mensen die eigenlijk geen kans maken gaan afreizen.”

Om het weigeren te voorkomen zou een financiële prikkel wellicht uitkomst kunnen bieden. ‘Weigerlanden’ zouden volgens Ten Broeke 22.000 euro per afgewezen migrant kunnen betalen, om zo de asieldruk in het eigen land te verlichten. In dat geval worden landen dus niet verplicht om migranten uit Italië en Griekenland op te nemen. Ten Broeke denkt dat hier nog wel wat te bereiken is, maar of dit ook écht de grote aantallen omlaag zal halen is wat hem betreft nog maar de vraag. De druk op de buitengrens blijft vooral enorm zegt Ten Broeke. In ieder geval “zolang Europa niet bereid is om solidair te zijn met naast het zuiden ook het oosten, want Polen en Hongarije zijn landen die niet bereid zijn om in die solidariteit mee te doen.”

Lees ook:

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer