main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2023 — 12:42

Kabinet stoeit met invulling programma Keti Koti: ‘Het kan spanningen opleveren’

Het kabinet stoeit nog altijd met de invulling van het programma op 1 juli, de dag dat het 50 jaar geleden is dat slavernij werd afgeschaft. Die dag staat bekend als Keti Koti. “Het kan in aanloop naar zo’n moment heel ingewikkeld worden, want er zijn veel belangengroeperingen die hun eigen onmisbaarheid graag willen benadrukken”, zegt politiek commentator bij De Telegraaf in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgende week komen ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap), Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) samen om hierover te praten.

‘Kan spanningen opleveren’

Het kan een ingewikkeld gesprek worden volgens De Winther, omdat belangengroepen zich ermee willen bemoeien. “Dat betekent dat het spanningen oplevert en dat het kabinet het eigenlijk nooit goed kan doen.”

De Winther sluit niet uit dat de koning op 1 juli excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. “Dan zou men zeggen dat het goed is als dat gebeurd”, vertelt de politiek commentator. “En het is de bedoeling dat ook verschillende kabinetsleden in het hele Koninkrijk, dus ook in Suriname, een uiting geven aan dat plechtige moment van 1 juli.”

Han ten Broeke, voormalig VVD-Kamerlid, zegt dat de trips en buitenlandreizen van het koningshuis “een aanloop lijken te zijn naar dit moment”. Hij vindt het goed dat er mogelijk vanuit de koning excuses worden gemaakt. “Ik hoop dat wij in Nederland na Keti Koti in iets normalere verhoudingen met elkaar kunnen omgaan.”

Excuses slavernijverleden

Het is niet de eerste keer dat er gesteggel is over hoe het kabinet omgaat met het slavernijverleden. Vorig jaar bood premier Mark Rutte op 19 december in een toespraak namens de Nederlandse regering excuses aan voor de betrokkenheid van de regering in het slavernijverleden.

Dat schoot enkele belangengroepen in het verkeerde keelgat, omdat zij het gevoel hadden niet mee te zijn genomen in het besluitproces. Vooral de datum waarop excuses werden aangeboden zat hen dwars.

De Winther herinnert zich het anders. “Het eindigde eigenlijk wel mooi”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het was een toespraak waarvan vriend en vijand dachten dat het een goed verhaal was.”

Lees ook: 

VVD’er na uitspraak Dijkgraaf over vrije dag Keti Koti: ‘Een slecht plan’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer