Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet stoeit met invulling programma Keti Koti: ‘Het kan spanningen opleveren’

Het kabinet stoeit nog altijd met de invulling van het programma op 1 juli, de dag dat het 50 jaar geleden is dat slavernij werd afgeschaft. Die dag staat bekend als Keti Koti. "Het kan in aanloop naar zo'n moment heel ingewikkeld worden, want er zijn veel belangengroeperingen die hun eigen onmisbaarheid graag willen benadrukken", zegt politiek commentator bij De Telegraaf in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgende week komen ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap), Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) samen om hierover te praten.

'Kan spanningen opleveren'

Het kan een ingewikkeld gesprek worden volgens De Winther, omdat belangengroepen zich ermee willen bemoeien. "Dat betekent dat het spanningen oplevert en dat het kabinet het eigenlijk nooit goed kan doen."

De Winther sluit niet uit dat de koning op 1 juli excuses aanbiedt voor het slavernijverleden. "Dan zou men zeggen dat het goed is als dat gebeurd", vertelt de politiek commentator. "En het is de bedoeling dat ook verschillende kabinetsleden in het hele Koninkrijk, dus ook in Suriname, een uiting geven aan dat plechtige moment van 1 juli."

Han ten Broeke, voormalig VVD-Kamerlid, zegt dat de trips en buitenlandreizen van het koningshuis "een aanloop lijken te zijn naar dit moment". Hij vindt het goed dat er mogelijk vanuit de koning excuses worden gemaakt. "Ik hoop dat wij in Nederland na Keti Koti in iets normalere verhoudingen met elkaar kunnen omgaan."

Excuses slavernijverleden

Het is niet de eerste keer dat er gesteggel is over hoe het kabinet omgaat met het slavernijverleden. Vorig jaar bood premier Mark Rutte op 19 december in een toespraak namens de Nederlandse regering excuses aan voor de betrokkenheid van de regering in het slavernijverleden.

Dat schoot enkele belangengroepen in het verkeerde keelgat, omdat zij het gevoel hadden niet mee te zijn genomen in het besluitproces. Vooral de datum waarop excuses werden aangeboden zat hen dwars.

De Winther herinnert zich het anders. "Het eindigde eigenlijk wel mooi", zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het was een toespraak waarvan vriend en vijand dachten dat het een goed verhaal was."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau