Vakantiegangers, pas op voor deze boetes door nieuwe verkeersregels in Europa
Nederlanders die deze zomer met de auto op vakantie gaan moeten goed opletten, zo waarschuwt de ANWB in De Telegraaf. In een aantal populaire Europese vakantielanden zijn verkeersregels de afgelopen tijd namelijk gewijzigd.
Zo worden er op steeds meer wegen in Frankrijk speciale carpoolstroken aangeduid, middels een zwart of blauw bord met een witte ruit. Als je op die stroken niet met twee mensen of meer in de auto zit, kun je een boete in de wacht slepen van zo'n 90 of 135 euro.
Ook iets dat veel mensen niet weten: in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Italië landen mag je geen radarverklikkers gebruiken, of zelfs geen navigatie-apps die waarschuwen voor flitser, zoals Waze of Flitsmeister. In Zwitserland, Turkije, Ierland en Slowakije mag je dit soort apps zelfs niet op je telefoon hebben staan.
"We kunnen het niet vaak genoeg zeggen dat je je moet voorbereiden. Veel landen hebben andere, afwijkende (verkeers)regels dan wij hebben. Zo zijn in veel landen een veiligheidshesje en gevarendriehoek wél verplicht om mee te nemen in de auto. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser", waarschuwt ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar in de krant.
België
In België is er ook een verkeersbord te vinden dat menig Nederlander niet zal herkennen. Op dit bord wordt aangegeven dat een parkeerplaats op afwisselende tijden voor afwisselende vervoersmiddelen gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld overdag voor fietsen, en ’s nachts voor auto’s. Maar er is ook goed nieuws: het verbod op cruisecontrol in het land is opgeheven.
De ANWB beklemtoont bovendien het belang van de aanschaf van vignetten en milieustickers die in veel landen nodig zijn om überhaupt over de wegen te mogen rijden, of om een buitenlandse stad in te rijden. "Geen tolvignet of sticker kost je al gauw honderden euro’s", zegt Tichelaar. Zo is bekend dat Oostenrijk streng handhaaft op de aanwezigheid van zo'n vignet met camera's langs de snelwegen. Als je er geen hebt kost dit je 120 euro.
Als je in Frankrijk op de A79 tussen Montmarault en Digoin rijdt, wordt verwacht dat je op een elektronische wijze tol betaalt, de 'péage en flux libre’. Dat kan via aliae.com (7 dagen van tevoren tot 72 uur na de rit) of binnen 72 uur bij een betaalautomaat op parkeerterreinen langs de weg. Als je dit niet doet krijg je een prent van 90 tot 375 euro. "Ook op de A4 bij de afslag Boulay (uitrit 38) wordt alleen nog maar elektronisch tol geheven", waarschuwt de ANWB.