main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juni 2023 — 11:00

Welke toekomst heeft de jeugd: ‘Als wij niets doen zijn de volgende generaties echt slechter af’

Volgens voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Kim Putters is het zeer urgent om het over de toekomst van de jeugd te hebben. Er wordt volgens hem nog niet voldoende geluisterd naar de stem van de jongeren en dat moet anders. “Zij zitten meestal niet aan tafel”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Nederland vergrijst in rap tempo, we hebben dringend meer huizen nodig en maken ons zorgen over het klimaat. Maar wie krijgt de rekening hiervan gepresenteerd? Er wordt vaak gezegd: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, maar welke toekomst heeft de jeugd? Putters vindt dat er meer en beter moet worden geluisterd naar de jongere generatie. “Als wij niets doen zijn de volgende generaties echt slechter af.”

Raad voor de toekomst

Voorzitter van de Raad voor de Toekomst Wouter Kools zegt dat jongeren een aantal belangrijke ontwikkelingen op hen af zien komen, zoals klimaatverandering en vergrijzing. Hij waarschuwt: “Op het gebied van vergrijzing zullen we zien dat er veel meer ouderen zullen zijn en dat de inwonersaantallen zullen stijgen. Dat doet iets met de zorgkosten, met de sociale zekerheidskosten, maar ook op de woningmarkt hebben we de nodige problemen in de toekomst.”

De Raad voor de Toekomst werd in 2022 aangesteld door ministers Kaag en Adriaansens om jongeren beter een stem te geven in de besluitvorming. “Zij zitten meestal niet aan tafel”, zegt Putters.

Nationaal groeifonds

Het kabinet hoopt met het Nationaal Groeifonds tussen 2021 en 2025 ruim 20 miljard euro te investeren in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Het fond is echter te veel gericht op de economische groei van het bruto binnenlands product (bbp) volgens Putters en te weinig naar klimaat en verduurzaming of het welzijn van mensen. “Waar de jongeren naar hebben gekeken is: wordt er ook naar de toekomst van jongeren gekeken? Het is goed om na te denken waar we ons geld mee verdienen, maar ook welzijn van mensen en van de toekomstige generaties mag meer op tafel liggen.”

Kools vraagt de politiek om juist door middel van het Nationaal Groeifonds om ook daar al in te investeren. “Zodat we de samenleving van morgen met minder beroepsbevolking ook draaiende kunnen houden. En zodat je niet als jongere generatie de rekening moet betalen die misschien veelvoudig is van wat je nu zou moeten investeren.”

‘Klimaatverandering gaat door, dat is geen keuze’

JOVD-voorzitter Michiel Suijker zegt dat ook de jongerentakken van de politieke partijen zich hard maken voor deze thema’s en proberen om ze op de agenda te krijgen bij de landelijke politiek. “Wij maken ons als jongeren daar ook zorgen over. Wij zijn in de Noordzee gaan zitten met als boodschap: als er niets wordt gedaan zitten we straks echt met onze voeten in het water en wordt dit de nieuwe realiteit.”

Putters roept op voor meer solidariteit tussen de generaties. “Bij de SER moeten we ervoor zorgen dat we niet alleen luisteren.” De mensen van nu moeten volgens hem ook een goed leven hebben, “maar we moeten wel nadenken over wat we vandaag moeten doen en laten om het ook leefbaar te houden voor de volgende generatie.”

Volgens de econoom staat het er momenteel niet bepaald goed voor. “Het is toch echt zo dat als we op deze voet doorgaan we onze doelstellingen in termen van stikstofuitstoot en armoedebestrijding niet halen. Klimaatverandering gaat door, dat is geen keuze”, zegt hij. “De sociale ongelijkheid in ons land verdiept en is niet kleiner geworden in de afgelopen jaar. Dat gaat ook over kansen van jongeren van nu op de arbeidsmarkt van de toekomst.”

Lees ook:

‘Baas van Morgen’ Sara volgt onderwijsminister Dennis Wiersma: ‘Ik ben heel zenuwachtig’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer