main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juni 2023 — 11:00

Welke toekomst heeft de jeugd: ‘Als wij niets doen zijn de volgende generaties echt slechter af’

Volgens voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Kim Putters is het zeer urgent om het over de toekomst van de jeugd te hebben. Er wordt volgens hem nog niet voldoende geluisterd naar de stem van de jongeren en dat moet anders. “Zij zitten meestal niet aan tafel”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Nederland vergrijst in rap tempo, we hebben dringend meer huizen nodig en maken ons zorgen over het klimaat. Maar wie krijgt de rekening hiervan gepresenteerd? Er wordt vaak gezegd: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, maar welke toekomst heeft de jeugd? Putters vindt dat er meer en beter moet worden geluisterd naar de jongere generatie. “Als wij niets doen zijn de volgende generaties echt slechter af.”

Raad voor de toekomst

Voorzitter van de Raad voor de Toekomst Wouter Kools zegt dat jongeren een aantal belangrijke ontwikkelingen op hen af zien komen, zoals klimaatverandering en vergrijzing. Hij waarschuwt: “Op het gebied van vergrijzing zullen we zien dat er veel meer ouderen zullen zijn en dat de inwonersaantallen zullen stijgen. Dat doet iets met de zorgkosten, met de sociale zekerheidskosten, maar ook op de woningmarkt hebben we de nodige problemen in de toekomst.”

De Raad voor de Toekomst werd in 2022 aangesteld door ministers Kaag en Adriaansens om jongeren beter een stem te geven in de besluitvorming. “Zij zitten meestal niet aan tafel”, zegt Putters.

Nationaal groeifonds

Het kabinet hoopt met het Nationaal Groeifonds tussen 2021 en 2025 ruim 20 miljard euro te investeren in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Het fond is echter te veel gericht op de economische groei van het bruto binnenlands product (bbp) volgens Putters en te weinig naar klimaat en verduurzaming of het welzijn van mensen. “Waar de jongeren naar hebben gekeken is: wordt er ook naar de toekomst van jongeren gekeken? Het is goed om na te denken waar we ons geld mee verdienen, maar ook welzijn van mensen en van de toekomstige generaties mag meer op tafel liggen.”

Kools vraagt de politiek om juist door middel van het Nationaal Groeifonds om ook daar al in te investeren. “Zodat we de samenleving van morgen met minder beroepsbevolking ook draaiende kunnen houden. En zodat je niet als jongere generatie de rekening moet betalen die misschien veelvoudig is van wat je nu zou moeten investeren.”

‘Klimaatverandering gaat door, dat is geen keuze’

JOVD-voorzitter Michiel Suijker zegt dat ook de jongerentakken van de politieke partijen zich hard maken voor deze thema’s en proberen om ze op de agenda te krijgen bij de landelijke politiek. “Wij maken ons als jongeren daar ook zorgen over. Wij zijn in de Noordzee gaan zitten met als boodschap: als er niets wordt gedaan zitten we straks echt met onze voeten in het water en wordt dit de nieuwe realiteit.”

Putters roept op voor meer solidariteit tussen de generaties. “Bij de SER moeten we ervoor zorgen dat we niet alleen luisteren.” De mensen van nu moeten volgens hem ook een goed leven hebben, “maar we moeten wel nadenken over wat we vandaag moeten doen en laten om het ook leefbaar te houden voor de volgende generatie.”

Volgens de econoom staat het er momenteel niet bepaald goed voor. “Het is toch echt zo dat als we op deze voet doorgaan we onze doelstellingen in termen van stikstofuitstoot en armoedebestrijding niet halen. Klimaatverandering gaat door, dat is geen keuze”, zegt hij. “De sociale ongelijkheid in ons land verdiept en is niet kleiner geworden in de afgelopen jaar. Dat gaat ook over kansen van jongeren van nu op de arbeidsmarkt van de toekomst.”

Lees ook:

‘Baas van Morgen’ Sara volgt onderwijsminister Dennis Wiersma: ‘Ik ben heel zenuwachtig’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer