main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juni 2023 — 10:51

JOVD-voorzitter Michiel Suijker: ‘Hak asielknoop door of stap uit coalitie’

Maak beleid op asiel of stap uit de coalitie. Dat zegt de JOVD, de jongerentak van de VVD. “Op belangrijke thema’s als migratie worden geen knopen doorgehakt, eigenlijk om de coalitie bij elkaar te houden. Dat zorgt voor een grote druk op onze maatschappij”, zegt JOVD-voorzitter Michiel Suijker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het asielvraagstuk is een heet hangijzer tijdens het VVD-partijcongres zaterdag. 97 procent van de VVD’ers vindt dat er iets aan de asielinstroom moet worden gedaan, blijkt uit een peiling van EenVandaag. VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei eerder deze maand dat er komende zomer weer kans is op buitenslapers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

De JOVD vindt dat er nog voor deze zomer concrete plannen op tafel moeten liggen om de instroom te verminderen. Suijker: “Wij zeggen: zorg er nu voor dat je daadwerkelijk wat gaat doen. Maak een keuze of je wel of niet de asielinstroom gaat verlagen en zorg dan voor oplossingen. Wij vinden dat de asielinstroom omlaag moet.”

Tijdens het vorige partijcongres gaf VVD-leider en premier Mark Rutte een ‘persoonlijk commitment’ om de asielinstroom te verlagen. Die belofte is nog niet waargemaakt. “Ik heb vertrouwen in de persoon Rutte, maar ik moet eerlijk zeggen: ik heb geen vertrouwen in het bij elkaar houden van de coalitie”, zegt Suijker. “Je ziet dat de belangen zo tegenover elkaar staan dat er geen knopen worden doorgehakt.”

Hij denkt dat Rutte “heel graag” de asielinstroom wil verlagen. “Maar hij zegt altijd: ik heb geen 76 zetels”, zegt de JOVD-voorman, die ziet dat er zo geen schot in de zaak komt. “Er zijn heel veel excuses te bedenken, maar na bijna een jaar moet je wel durven zeggen of je de asielinstroom gaat verlagen of niet. Er worden allerlei dingen genoemd waarom het niet kan. Maar de eerste steen is dat je moet willen.”

‘Geen kleur op de wangen’

Eerder zei VVD-prominent Henk Kamp in het radioprogramma Sven op 1 dat het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt “niet op een verantwoorde manier op te vangen” is. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld”, zei hij, Als er geen andere weg mogelijk is, adviseerde Kamp daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Volgens Suijker laat de oproep van Kamp zien dat “heel veel VVD’ers zich zorgen maken over het feit dat er geen beslissingen worden genomen en er daarmee geen kleur meer op de wangen is. Waar staat de partij voor?”, vraagt hij zich af. “Je kan niet alleen maar A zeggen en vervolgens niets doen.”

Hij denkt dat de VVD-partijtop zich realiseert “dat de onvrede zo groot is, dat het niet houdbaar is”. De grootste coalitiepartij moet daarom nu een standpunt innemen op asiel en met voorstellen komen, zegt Suijker. “Op het moment dat ze er in de coalitie niet met elkaar uitkomen, dan zullen ze waarschijnlijk de regering hierom laten vallen.”

85 procent wil iets doen aan instroom

Uit de peiling van EenVandaag blijkt verder dat alleen de achterban van GroenLinks niet wil dat de asielinstroom beperkt wordt. In totaal zijn 85 procent van de Nederlanders voor het beperken van de instroom. “Het leeft breed. Het is niet zomaar een links of rechts probleem”, reageert voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Kim Putters in Goedemorgen Nederland.

Putters ziet dat wat al wel is afgesproken binnen de coalitie, ook niet wordt uitgevoerd. “Mijn oproep is: laten we ervoor zorgen dat we doen wat we bedenken. Daar schort het aan.”

Dat benadrukt Suijker. “Als je een coalitie in stand houdt die geen knopen doorhakt, dan kan je net zo goed niet met elkaar verdergaan.”

Lees ook: 

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer