main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 2 juni 2023 — 21:52

Hoe belanden vrouwen in het criminele circuit? ‘Zijn vaak eerst slachtoffer van seksueel misbruik’

Er lopen wel degelijk vrouwen rond in het criminele circuit, al zijn het er een stuk minder dan mannen. De manier waarop zij veroordeeld en verhoord worden is anders. Net zoals hun weg naar het criminele pad. “Een deel is eerst slachtoffer geweest van seksueel misbruik en krijgt daardoor psychische klachten. Die route zie je bij jongens niet”, zegt criminoloog Anne-Marie Slotboom tegen Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Uit onderzoek dat Slotboom deed naar meisjes tussen de 12 en 27 jaar in het criminele circuit, blijkt dat er weinig verschil zit tussen jongens en meisjes als je hen vraagt wat zij qua criminaliteit al eens hebben gedaan.

De verschillen ontstaan pas op het moment dat zij in beeld komen bij de politie. “Het kan zijn dat meisjes lichtere dingen doen waardoor de politie zich niet druk maakt om ze op te pakken en andere prioriteiten heeft”, verklaart Slotboom. Het kan ook zijn dat de politie de meisjes over het hoofd zien. “De aandacht gaat vaker uit naar de jongens, omdat ze weten dat zij vaak de verdachten zijn en niet zo zeer de meisjes.” De politie rent dus vaker achter jongens aan dan achter meisjes. “Dat is logisch, want de kans is groter dat je dan de hoofddader te pakken hebt. Meisjes blijven vaker uit beeld.”

Hoe de meisjes in de criminaliteit belanden is deels hetzelfde als de jongens, stelt de criminoloog. “Zij hebben verkeerde vrienden, stoppen met school, hebben niks afgemaakt en hebben vaak een kort lontje.” Die regels gelden echter niet voor alle vrouwen. Een deel komt op een heel andere manier in de criminaliteit terecht. “Dat zijn de meisjes die eerst slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik en daardoor psychische klachten krijgen. Zij doen eerst zichzelf iets aan, lopen weg en komen verkeerde jongens en mannen tegen. Zij gaan met die verkeerde mannen op pad en rollen zo de criminaliteit in. Dat is een hele andere route die je bij jongens niet ziet.”

‘Een blinde vlek’

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mannen in 2022 130.000 keer verdachte waren van een strafbaar feit, tegenover 26.000 keer onder vrouwen. Mannen worden het vaakst verdacht van rijden onder invloed. Vrouwen worden het vaakst verdacht van diefstal, verduistering, inbraak en winkeldiefstal.

Tekst gaat verder onder tweet

Er zijn dus wel degelijk vrouwen die zich vergrijpen aan een misdaad, maar worden zij ook hetzelfde veroordeeld? “Wij vinden vinden dat vrouwen gemiddeld lagere straffen krijgen”, zegt forensisch psycholoog Vivienne de Vogel, die onderzoek hiernaar heeft gedaan. “Vrouwen worden ook vaker ontslagen van rechtsvervolging en sterk verminderd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Voor dezelfde type delicten.”

Hoe komt dat eigenlijk? “Vrouwen zijn vaak wat opener over hun psychische problemen of vertellen makkelijker over trauma’s. Dat komt dan duidelijker in beeld.” Wat betreft mannen is dat “een blinde vlek” volgens De Vogel. “Er wordt bij hen minder naar gevraagd of niet op gelet.”

Verschillen tussen mannen en vrouwen in criminaliteit

Rechters oordelen in (zware) misdaden ook vaak anders als het bijvoorbeeld om een man-vrouw-combinatie gaat. Zoals wanneer een man en vrouw over straat lopen, de man een pistool uit zijn jaszak trekt en iemand doodschiet. Is de vrouw dan medeplichtig aan de moord? Het vonnis zal waarschijnlijk anders zijn dan wanneer de rollen zijn omgedraaid of wanneer het om twee mannen gaat. “Rechters zijn geneigd te zeggen dat vrouwen niet thuishoren in dat circuit en dat het ruzies zijn tussen mannen. Zij staat daar ver vanaf en is geen volwaardige medepleger”, zegt advocaat Ayse Çimen.

Tekst gaat verder onder tweet

En wat zijn de verschillen als vrouwen al in detentie zitten? “Zij zijn wat gevoeliger, minder gehard of minder bezig geweest met een pakkans”, gaat Çimen verder. “Mijn ervaring is dat vrouwen in detentie iets meer zorg nodig hebben en meer steun zoeken bij hun advocaat dan de gemiddelde mannelijke verdachte. Bij hen gaat het vaak over hoe hun zaak ervoor staat, wat zij kunnen verwachten en hoe de procedure verloopt.”

Er zijn ook verschillen te merken in de manier hoe vrouwen en mannen worden ondervraagd. “Een man is eerder bereid de strijd aan te gaan”, zegt Peter van Leusden, die verhoren deed in zijn tijd bij de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). “Dat heb je minder met vrouwen, daar heb je misschien onbewust iets meer empathie voor. Ze gooien een hoop emotie in de strijd en misschien smelt ik als man dan iets te vroeg.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Lees ook: 

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer