main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
2 juni 2023 — 16:35

Almere net op tijd met plan voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo’n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

Almere had al driemaal uitstel gekregen voor het maken en vaststellen van een plan. Eerder werd een conceptplan opgesteld, maar de gemeente trok dat terug omdat het eerst draagvlak wilde krijgen in de gemeenteraad en bij woningcorporaties. De provincie stelde daarop een ultimatum. Almere moest uiterlijk op 2 juni met een plan komen, anders zou de provincie zelf op kosten van de gemeente woningen regelen voor honderden statushouders.

Almere heeft 250 woningen nodig om te voldoen aan de verplichtingen voor dit jaar. In eerste instantie kijkt de gemeente dan naar vrijkomende huurwoningen. Almere wil ook op korte termijn bestaande woningen en vastgoed kopen om daar statushouders in te kunnen onderbrengen.

Flexwoningen

Het plan is om daarnaast 1000 flexwoningen te bouwen, maar dat gaat zo’n vier jaar duren. De gemeente kiest ervoor om de asielzoekers met een verblijfsvergunning niet bij elkaar te zetten, maar ze zoveel mogelijk te spreiden over de stad om integratie te bevorderen. De Jonge benadrukt dat ze statushouders bij de toewijzing van woningen niet de voorkeur wil geven boven andere urgente woningzoekers.

“Wij vinden het niet eerlijk dat één groep, die door het Rijk is uitgezonderd, per definitie altijd voorgaat op andere urgenten”, aldus wethouder Froukje de Jonge. “Urgentie is een veelkoppig monster en heeft bijna altijd hartverscheurende redenen. Wij, en vooral de woningcorporaties die feitelijk de passende toewijzing doen, willen de ruimte hebben om te kijken wie het meest urgent is.”

‘Probleem voor de voeten geworpen’

De wethouder was onlangs in een gesprek met de gemeenteraad kritisch op de hele gang van zaken. “Eind mei kregen we plompverloren een verhoging van 30 procent opgelegd wat betreft de taakstelling van statushouders. Er was geen overleg mogelijk, we moeten het doen. We krijgen een probleem voor de voeten geworpen, namelijk een veel te schaars goed en een veel te hoge vraag daarnaar.”

Over de financiële consequenties van het plan moeten volgens Almere nog afspraken worden gemaakt met de woningcorporaties, de provincie en het Rijk.

Lees ook: 

Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer