main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juni 2023 — 10:39

Ziekteverzuim door het dak, zorgen om jongvolwassenen: ‘Dit is bizar’

De toenemende druk in de maatschappij heeft “echt onze aandacht nodig”. Daarvoor waarschuwt loopbaandeskundige Kirsten de Roo, in een reactie op een rapport van verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Daaruit blijkt vandaag dat ziekteverzuim de Nederlandse economie in 2022 27 miljard euro kostte, 9 miljard euro dan een jaar eerder.

Volgens het rapport van de verzekeraar liep de uitval van krachten bij bedrijven namelijk flink op, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten. Volgens De Roo gaat dat hand in hand met toenemende druk in de maatschappij.

De meeste mensen die vorig jaar ziek thuis zaten, hadden griepklachten. Ze werden op de voet gevolgd door mensen met psychische klachten en burn-outklachten. “De druk voor mensen wordt steeds groter, ook de financiële druk. Je moet bijna wel met z’n tweeën werken om de eindjes aan elkaar te knopen”, zegt De Roo in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Mensen moeten ondertussen ook een gezin draaiende houden, maar hebben bijvoorbeeld ook meer zorgtaken omdat er meer ouderen zijn.”

Ook digitale prikkels zorgen voor toenemende druk, vooral voor jongeren, denkt De Roo. Ze ziet dat jongvolwassenen vaker ziek thuiszitten. “Sociale media brengt prestatiedruk met zich mee. Mensen denken te moeten voldoen aan verwachtingen van anderen. Ook de werk- en privébalans zijn uit balans. Het is dus een combinatie van factoren, maar de druk is echt hoger.”

Jongvolwassen

Eerder kwam al uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar voren dat het ziekteverzuim in Nederland vorig jaar met 5,6 procent het hoogste was sinds de eerste metingen in 1996. Het verzuim lag vorig jaar dus ook hoger dan tijdens de coronapandemie. Voor deze cijfers is het aantal verzuimdagen gedeeld door het totaal aan dagen in een jaar.

Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij NN, weet dat overal hard wordt gewerkt aan oplossingen om de druk op werkend Nederland te verlagen. “We zien dit voorzichtig terug in het eerste kwartaal van 2023, waarin het aantal ziekmeldingen daalt. Tegelijkertijd zien we óók dat het aandeel werknemers tot 35 jaar, dat meer dan 42 weken ziek is, stijgt.”

Nationale-Nederlanden verwacht dit jaar en volgend jaar 30 procent meer jongvolwassen (tot 35 jaar) met een uitkering uit de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). “Dat is heel veel, bizar. Dit heeft echt onze aandacht nodig”, zegt De Roo.

Ze benadruk dat we niet alleen moeten kijken naar de werkgever. “Mensen zeggen: de werkgever moet goed voor mij zorgen, want ik heb een burn-out door werk. Maar het is een wederzijdse verantwoordelijkheid. We zijn in de samenleving geneigd om te kijken naar allerlei externe factoren, maar je moet ook kijken naar hoe je je eigen leven inricht en hoe je goed kan functioneren.”

‘Hond op kantoor niet de oplossing’

Verzuimexpert Bente Copinga van NN becijferde een jaar terug dat een zieke werknemer een werkgever gemiddeld 250 euro per dag kostte. Met 7,8 miljoen werknemers, een ziekmeldingsfrequentie van 1,2 en een gemiddelde verzuimduur van 8 dagen kostte het verzuim de bv Nederland in 2021 daarom ruim 18 miljard euro. Inmiddels is dat bedrag dus flink verder opgelopen.

De gemiddelde verzuimduur bedroeg vorig jaar wel negen dagen. En werknemers melden zich vaker ziek, gemiddeld 1,5 keer.

Steeds meer werkgevers proberen in de strijd tegen het ziekteverzuim de werkplek ‘huiselijker’ te maken, bijvoorbeeld door huisdieren op de werkvloer toe te staan. De Roo adviseert werkgevers om werknemers de ruimte te geven om flexibel met werktijden om te springen. “Een hond op het kantoor is niet de oplossing, het gaat erom dat je kijkt naar wat mensen nodig hebben om goed te functioneren. Je moet mensen zoveel mogelijk hun talent laten benutten. Dat is belangrijker dan allerlei randvoorwaarden.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Huisarts over hoge werkdruk: minister Ernst Kuipers heeft het laten afweten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer