Ziekteverzuim door het dak, zorgen om jongvolwassenen: ‘Dit is bizar’
De toenemende druk in de maatschappij heeft “echt onze aandacht nodig”. Daarvoor waarschuwt loopbaandeskundige Kirsten de Roo, in een reactie op een rapport van verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN). Daaruit blijkt vandaag dat ziekteverzuim de Nederlandse economie in 2022 27 miljard euro kostte, 9 miljard euro dan een jaar eerder.
Volgens het rapport van de verzekeraar liep de uitval van krachten bij bedrijven namelijk flink op, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten. Volgens De Roo gaat dat hand in hand met toenemende druk in de maatschappij.
De meeste mensen die vorig jaar ziek thuis zaten, hadden griepklachten. Ze werden op de voet gevolgd door mensen met psychische klachten en burn-outklachten. “De druk voor mensen wordt steeds groter, ook de financiële druk. Je moet bijna wel met z’n tweeën werken om de eindjes aan elkaar te knopen”, zegt De Roo in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Mensen moeten ondertussen ook een gezin draaiende houden, maar hebben bijvoorbeeld ook meer zorgtaken omdat er meer ouderen zijn.”
Ook digitale prikkels zorgen voor toenemende druk, vooral voor jongeren, denkt De Roo. Ze ziet dat jongvolwassenen vaker ziek thuiszitten. “Sociale media brengt prestatiedruk met zich mee. Mensen denken te moeten voldoen aan verwachtingen van anderen. Ook de werk- en privébalans zijn uit balans. Het is dus een combinatie van factoren, maar de druk is echt hoger.”
Jongvolwassen
Eerder kwam al uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar voren dat het ziekteverzuim in Nederland vorig jaar met 5,6 procent het hoogste was sinds de eerste metingen in 1996. Het verzuim lag vorig jaar dus ook hoger dan tijdens de coronapandemie. Voor deze cijfers is het aantal verzuimdagen gedeeld door het totaal aan dagen in een jaar.
Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij NN, weet dat overal hard wordt gewerkt aan oplossingen om de druk op werkend Nederland te verlagen. “We zien dit voorzichtig terug in het eerste kwartaal van 2023, waarin het aantal ziekmeldingen daalt. Tegelijkertijd zien we óók dat het aandeel werknemers tot 35 jaar, dat meer dan 42 weken ziek is, stijgt.”
Nationale-Nederlanden verwacht dit jaar en volgend jaar 30 procent meer jongvolwassen (tot 35 jaar) met een uitkering uit de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). “Dat is heel veel, bizar. Dit heeft echt onze aandacht nodig”, zegt De Roo.
Ze benadruk dat we niet alleen moeten kijken naar de werkgever. “Mensen zeggen: de werkgever moet goed voor mij zorgen, want ik heb een burn-out door werk. Maar het is een wederzijdse verantwoordelijkheid. We zijn in de samenleving geneigd om te kijken naar allerlei externe factoren, maar je moet ook kijken naar hoe je je eigen leven inricht en hoe je goed kan functioneren.”
‘Hond op kantoor niet de oplossing’
Verzuimexpert Bente Copinga van NN becijferde een jaar terug dat een zieke werknemer een werkgever gemiddeld 250 euro per dag kostte. Met 7,8 miljoen werknemers, een ziekmeldingsfrequentie van 1,2 en een gemiddelde verzuimduur van 8 dagen kostte het verzuim de bv Nederland in 2021 daarom ruim 18 miljard euro. Inmiddels is dat bedrag dus flink verder opgelopen.
De gemiddelde verzuimduur bedroeg vorig jaar wel negen dagen. En werknemers melden zich vaker ziek, gemiddeld 1,5 keer.
Steeds meer werkgevers proberen in de strijd tegen het ziekteverzuim de werkplek ‘huiselijker’ te maken, bijvoorbeeld door huisdieren op de werkvloer toe te staan. De Roo adviseert werkgevers om werknemers de ruimte te geven om flexibel met werktijden om te springen. “Een hond op het kantoor is niet de oplossing, het gaat erom dat je kijkt naar wat mensen nodig hebben om goed te functioneren. Je moet mensen zoveel mogelijk hun talent laten benutten. Dat is belangrijker dan allerlei randvoorwaarden.”
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Huisarts over hoge werkdruk: minister Ernst Kuipers heeft het laten afweten
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer