VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op
Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten "is niet op een verantwoorde manier op te vangen", stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven Op 1. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. "Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld." Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.
"Die verdragen mogen het oplossen van een hele reële problematiek die bedreigend is voor de kwaliteit van de Nederlandse samenleving niet in de weg staan", zegt de VVD-prominent.
In het Vluchtelingenverdrag, opgesteld door de Verenigde Naties, staat dat mensen die vervolging vrezen vanwege ras, godsdienst, nationaliteit, seksuele voorkeur of politieke overtuiging, recht hebben op bescherming. Staten mogen geen mensen terugsturen naar landen waar zij vrezen voor vervolging.
Luister de uitzending als podcast:
"Maar tegenwoordig komt er een massale toestroom van economische vluchtelingen onder dat Vluchtelingenverdrag naar Nederland, en dan krijgen ze hier vervolgens een verblijfsvergunning", stelt Kamp. "Daar was het Vluchtelingenverdrag niet voor bedoeld." Daarom vindt hij dat Nederland zich moet afvragen of ze hier nog deel van wil en kan uitmaken. "Als het opzeggen van het Vluchtelingenverdrag de doorslaggevende factor geeft voor de oplossing van de asielinstroom in Nederland, moet dat gebeuren."
EU-lidmaatschap
Hetzelfde geldt voor het EVRM en alle andere Europese regelgeving die op grond daarvan en het Vluchtelingenverdrag zijn opgesteld. Maar je kunt moeilijk uit het EVRM stappen, en in de Europese Unie (EU) blijven. De VVD'er stelt dan ook dat het lidmaatschap van de EU, als het in de weg staat van het beperken van de asielinstroom, een groot probleem kan worden. "Ik zit niet te wachten om eruit te stappen", benadrukt hij. "Maar het hele complex aan Europese regels leidt er uiteindelijk toe dat we in Nederland vastlopen."
Kamp geeft aan dat hij — zeker als oud-minister van Economische Zaken — het belangrijk vindt om lid te zijn van de EU. "Dat is ook in het belang van Nederland. Maar het is ook in het belang van Nederland dat wij ermee op gaan houden dat de immigratie zodanig is dat de situatie in het land van jaar tot jaar verslechterd."
Opt-out
Liefst ziet Kamp dat Nederland, net als bijvoorbeeld Denemarken, een opt-out krijgt op bepaalde Europese regelgeving. Denemarken heeft bij de onderhandelingen over het Verdrag van Maastricht in de jaren 90 de mogelijkheid bedongen om af te kunnen wijken van de asielregels voor andere EU-landen. Onder meer op het gebied van migratie. "En je ziet dat zij op dit moment wel in staat zijn om een behoorlijk asiel- en migratiebeleid te voeren", zegt Kamp. "Nederland moet dus ook zeggen: dan willen wij ook een opt-out als het gaat om migratie, en Europa moet daaraan meewerken." Als dat niet het geval is, dan moet Nederland uitstappen, maar dat is niet het doel, zegt hij. "Het doel is het probleem onder controle krijgen en oplossen. Dan mag je medewerking vragen en verwachten, dat is het doel."