Verrassingszetels Eerste Kamer voor Volt en CDA: ‘Het is onbeschrijfelijk’
Met de Eerste Kamerverkiezingen achter de rug, zal het voor sommigen als een verrassing zijn gekomen dat zij een zetel hebben ontvangen. Zoals voor Eddy Hartog van Volt en Madeleine van Toorenburg van het CDA.
Na de Provinciale Statenverkiezingen was de prognose dat Volt met één zetel naar de Eerste Kamer zou gaan. Tegen alle verwachtingen in werden dat er twee, nadat de leden van de Provinciale Staten gisteren hun stem uitbrachten voor de Eerste Kamer.
GroenLinks stemt Volt
Dat had ermee te maken dat een GroenLinks-Statenlid in Zuid-Holland Debora Fernald niet op haar eigen partij stemde, maar op Volt. Dat betekent dat Hartog, die op de tweede plek staat op de lijst van Volt, naar de Eerste Kamer mag. "Het was een heel opmerkelijk gevoel. Wij gingen allemaal naar Den Haag om onze eerste zetel voor Volt te vieren en wij gingen naar huis met twee zetels", zegt Hartog bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er was veel emotie bij mij. Het is onbeschrijfelijk."
Hartog mag wel een bedankbriefje sturen aan Fernald. "Debora ken ik zelf niet. Ik heb haar nog nooit gesproken", zegt hij over Fernald, die direct na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag geroyeerd werd door GroenLinks.
Welvaartsverschillen
Het CDA kreeg ook een extra zetel. De zetel die eigenlijk bestemd was voor de BoerBurgerBeweging ging uiteindelijk naar de christendemocraten, waardoor het CDA op zes zetels uitkwam. De zesde zetel gaat naar Madeleine van Toorenburg. "Het is eigenlijk een restzetel waar iedereen heel veel belangstelling voor heeft. Die viel gelukkig onze kant op. Ik ben heel blij dat ik weer terug mag naar Den Haag."
De blijdschap van Van Toorenburg zit hem voornamelijk in het feit dat zij het belangrijk vindt dat er meer regionale Kamerleden in Den Haag komen te zitten. Zelf vertegenwoordigt Van Toorenburg momenteel het CDA in de provincie Limburg. Zij wil in Den Haag meer kenbaar maken dat niet alle regio's even welvarend zijn. "In de provincies staat het er niet goed voor. Er is lang gedacht dat als je in de randstad investeert, het de rest wel meetrekt. Dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn grote welvaartsverschillen."
Elke regio telt
Daar gaat de Tweede Kamer vandaag ook over in gesprek en gaan Kamerleden dieper in op het rapport 'elke regio telt'. In dat rapport staat onder meer omschreven om de leefbaarheid in de regio te verbeteren. Belangrijk volgens Van Toorenburg die zelf ook aanschuift bij het gesprek. Zij vindt namelijk "helemaal niet" dat elke regio momenteel telt. "Er wordt nauwelijks geïnvesteerd in het openbaar vervoer en cultuur in de regio's."