main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 mei 2023 — 11:30

Verrassingszetels Eerste Kamer voor Volt en CDA: ‘Het is onbeschrijfelijk’

Met de Eerste Kamerverkiezingen achter de rug, zal het voor sommigen als een verrassing zijn gekomen dat zij een zetel hebben ontvangen. Zoals voor Eddy Hartog van Volt en Madeleine van Toorenburg van het CDA.

Na de Provinciale Statenverkiezingen was de prognose dat Volt met één zetel naar de Eerste Kamer zou gaan. Tegen alle verwachtingen in werden dat er twee, nadat de leden van de Provinciale Staten gisteren hun stem uitbrachten voor de Eerste Kamer.

GroenLinks stemt Volt

Dat had ermee te maken dat een GroenLinks-Statenlid in Zuid-Holland Debora Fernald niet op haar eigen partij stemde, maar op Volt. Dat betekent dat Hartog, die op de tweede plek staat op de lijst van Volt, naar de Eerste Kamer mag. “Het was een heel opmerkelijk gevoel. Wij gingen allemaal naar Den Haag om onze eerste zetel voor Volt te vieren en wij gingen naar huis met twee zetels”, zegt Hartog bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er was veel emotie bij mij. Het is onbeschrijfelijk.”

Hartog mag wel een bedankbriefje sturen aan Fernald. “Debora ken ik zelf niet. Ik heb haar nog nooit gesproken”, zegt hij over Fernald, die direct na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag geroyeerd werd door GroenLinks.

Welvaartsverschillen

Het CDA kreeg ook een extra zetel. De zetel die eigenlijk bestemd was voor de BoerBurgerBeweging ging uiteindelijk naar de christendemocraten, waardoor het CDA op zes zetels uitkwam. De zesde zetel gaat naar Madeleine van Toorenburg. “Het is eigenlijk een restzetel waar iedereen heel veel belangstelling voor heeft. Die viel gelukkig onze kant op. Ik ben heel blij dat ik weer terug mag naar Den Haag.”

De blijdschap van Van Toorenburg zit hem voornamelijk in het feit dat zij het belangrijk vindt dat er meer regionale Kamerleden in Den Haag komen te zitten. Zelf vertegenwoordigt Van Toorenburg momenteel het CDA in de provincie Limburg. Zij wil in Den Haag meer kenbaar maken dat niet alle regio’s even welvarend zijn. “In de provincies staat het er niet goed voor. Er is lang gedacht dat als je in de randstad investeert, het de rest wel meetrekt. Dat blijkt niet zo te zijn. Er zijn grote welvaartsverschillen.”

Elke regio telt

Daar gaat de Tweede Kamer vandaag ook over in gesprek en gaan Kamerleden dieper in op het rapport ‘elke regio telt’. In dat rapport staat onder meer omschreven om de leefbaarheid in de regio te verbeteren. Belangrijk volgens Van Toorenburg die zelf ook aanschuift bij het gesprek. Zij vindt namelijk “helemaal niet” dat elke regio momenteel telt. “Er wordt nauwelijks geïnvesteerd in het openbaar vervoer en cultuur in de regio’s.”

Lees ook: 

BBB grootste, maar GroenLinks/PvdA kan coalitie meerderheid geven

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer