main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
31 mei 2023 — 16:26

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed volgens het Openbaar Ministerie 250 kilometer per uur op de snelweg. Hij filmde zijn hoge snelheid met zijn mobiele telefoon, luidt de aanklacht.

Het OM verdenkt de man van doodslag. Bij het ongeluk kwam een gezin uit Raamsdonksveer om het leven. Het gezin bestond uit een meisje van 10, een jongen van 13 en een vader en moeder van beiden 46 jaar oud.

De man uit Zevenbergschen Hoek was de bestuurder van één van de vier auto’s die betrokken waren bij het ongeval. Hij raakte lichtgewond. Uit een test direct na het ongeluk bleek al dat de man waarschijnlijk te veel alcohol op had.

Hij had volgens het OM onvoldoende aandacht voor het overige verkeer en reed met “een enorm snelheidsverschil” achterop de personenauto van het gezin uit Raamsdonksveer.

Niet aanwezig bij zitting

De verdachte was niet bij de zitting in de rechtbank in Breda aanwezig, volgens zijn advocaat is hij psychisch kwetsbaar. Hij ondergaat een persoonlijkheidsonderzoek. Er waren wel tal van nabestaanden aanwezig.

23 verschillende filmpjes

Het onderzoek is nog niet klaar. Het uitlezen van de boordcomputer van de auto van de verdachte moet meer informatie opleveren over wat de snelheden geweest zijn en of er geremd is tijdens de laatste seconden van de rit. Ook het onderzoek naar de inhoud van de telefoon van de verdachte is nog niet afgerond. Wel is al duidelijk dat er 23 verschillende filmpjes op staan, over twee jaar verspreid, waarvan volgens de officier dertien ernstige verkeersovertredingen zijn.

‘Hij is er kapot van en heeft dit nooit gewild’

Bij het psychologisch onderzoek is een van de vragen of de man een black-out heeft gehad. “Hij is er kapot van en heeft dit nooit gewild”, zei de raadsman van de verdachte. De advocaat is het niet eens met de verdenking doodslag. Volgens hem heeft de man “aanzienlijk geremd”. Ook een getuige zou dat hebben verklaard.

De officier van justitie bleef in de rechtbank spreken van doodslag. “Meneer heeft zijn eigen verkeersovertredingen gewoon gefilmd. Hoeveel meer opzet wil je hebben?” Volgens de aanklager heeft de verdachte “geen serieuze poging gedaan om een botsing te voorkomen. Hij heeft geen gas losgelaten, tot het einde van het filmpje. Hij is blijven accelereren tot 1 seconde voor het ongeval.”

De verdachte blijft vastzitten, besloot de rechtbank. Nabestaanden reageerden daar opgelucht op. De volgende zitting is 10 augustus.

Lees meer:

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer