Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) over verdwijnende schoolreisjes: ‘Scholen en ouders moeten daar onderling naar kijken’
Basisscholen moeten om financiële redenen steeds vaker schoolreisjes afzeggen. Moet het Rijk ingrijpen? "Dit is echt iets voor de scholen om onderling met de ouders te kijken of het samen lukt", zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De minister benadrukt dat dit niet in haar portefeuille zit, maar raadt scholen aan met ouders in gesprek te gaan. Ook omdat zij op dit moment niet weet of het Rijk gaat ingrijpen. "Ik kan mij voorstellen dat het voor scholen heel belangrijk is dat deze schoolreisjes wel doorgaan. Juist met die kinderen waarvan de ouders het niet zo goed kunnen betalen. Dus iedereen die het wel kan betalen, gewoon de vrijwillige bijdrage betalen. Dan kun je met z'n allen op schoolreisje."
Vrijwillige ouderbijdrage
Er is veel gesteggel om de vrijwillige ouderbijdrage. Voorheen werd er aan scholen geen eis gesteld om dit aan ouders voor te leggen, maar sinds een wetswijziging van zo'n twee jaar geleden zijn scholen verplicht ouders erop te wijzen dat het vrijwillig is.
Het idee hiervan was dat juist meer ouders een financiële bijdrage zouden leveren, maar in de praktijk viel dat niet zo uit. Basisscholen hebben het daardoor niet breed en zien zich genoodzaakt schoolreisjes af te gelasten.
Pretparken zien ook het aantal schoolreisjes teruglopen. Het is momenteel hoogseizoen voor die sector en pretparken zoals Duinrell en Drievliet verdienen de bijna helft van hun jaarinkomen aan schoolreisjes. Bij Omroep West doen zij de oproep er alles aan te doen om de schoolreisjes in leven te houden.
Subsidie
Het probleem was in de stad Den Haag al langer bekend. Daarom heeft de gemeente aldaar de subsidie verhoogd van 360.000 euro per jaar naar 1,3 miljoen euro per jaar. Scholen kunnen daardoor per leerling nu 40 tot 50 euro subsidie vragen. Voorheen was dat minder dan de helft.