main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 27 mei 2023 — 19:16

Verdriet over het verlies van een kind gaat nooit weg: ‘Mijn huiskamer was een herinneringskerkhof’

Het meest donkere scenario denkbaar voor ouders is om hun kind te verliezen. Stichting Nooit Voorbij is er voor ouders die dat is overkomen. “Het verdriet is er altijd”, zegt Mirjam Louwen die dat lot overkwam.

Jaarlijks organiseert de stichting een ‘Sterrendag’ waarop lotgenoten bij elkaar komen om verhalen met elkaar uit te wisselen. Die dag vond dit jaar plaats op 27 mei. “Het is zo mooi om te zien. Het is alsof er één grote familie bij elkaar komt”, reageert Louwen in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Mensen connecten binnen een minuut dat zie je ook bij alle mensen die voor de stichting werken. Ze zoeken weer naar zingeving in hun leven.” Dat geldt voor Louwen zelf ook die zich inmiddels met hart en ziel inzet voor Stichting Nooit Voorbij. “Je kunt zoveel mensen helpen. Dan heb ik het idee dat mijn zoon niet voor niets is gestorven.”

Wake-up call

Ook richt de stichting zich op de broertjes en zusjes uit het gezin die ook met het verlies moeten omgaan. “Als ouder ben je heel erg bezig met het kind dat er niet meer is. In mijn woonkamer hingen heel veel foto’s en zelfs kleding van Florian. Het was een soort herinneringskerkhof totdat mijn andere kinderen zeiden dat zij er nog wel waren. Dat was een ontzettende wak-up call”

Zusje

Ook kinderpopster Dirk Scheele is verbonden aan de stichting. Hij verloor op jonge leeftijd zijn zusje en niet lang daarna zijn vader. “Pas jaren later is het verdriet weer boven gekomen. Ik heb in de duinen staan schreeuwen en heb letterlijk het verdriet uit me getrokken. Daarna ben ik in therapie gegaan.” Scheele vervolgt: “Je denkt dat het verdriet overgaat, maar het blijft altijd ergens op de achtergrond aanwezig omdat je van iemand hebt gehouden.”

Na de therapie kon de zanger beter met het verdriet omgaan. “Ik kon weer praten over de dood en ik vond het minder erg om naar begrafenissen te gaan. Ik heb zelfs een aantal keer gespeeld op begrafenissen.” Dat bracht hem in contact met de stichting waarvoor hij het nummer ‘Als ik sterren zie’ uitbracht.”

Lees meer:

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer