main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 mei 2023 — 21:29

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder legt bij Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 uit dat er onder het oppervlak van alles nog meespeelt “aan behoeftes, gewoontes en aan overtuigingen die ons sturen”.

Volgens Mulder is het goed om ons te realiseren dat we in de maatschappij een rationeel mensbeeld hebben. “We doen dingen uit weloverwogen keuze, daar denken we goed over na. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan het kopen van een huis, maar over het algemeen is ons gedrag voor een heel groot gedeelte op de automatische piloot.”

“Wij zijn van nature positiever over de dingen in het leven. Dat zorgt dat wij ons ontwikkelen, risico’s nemen en initiatieven gaan opzetten en dergelijke”, zegt Mulder. “Maar veiligheidsgedrag zorgt er ook voor dat wij de gevolgen of effecten van de dingen die wij doen te positief inschatten of ondermijnen in dit geval. Dus we denken: zo erg is het toch allemaal niet, het valt allemaal wel mee.”

Beluister de podcast:

Onderliggende behoeftes

Toch spelen er op de achtergrond ook nog allerlei behoeftes, gewoontes en overtuigingen mee die ons sturen, zegt de gedragspsycholoog. “Als je het vanuit dat beeld bekijkt, dan ga je ook kijken naar wat de sociale norm is in zo’n groep. Wat is voor zo’n groep jongens ‘normaal’ om te doen?” Zaken als dingen die ze meekrijgen vanuit de opvoeding, hun cultuur, zendernormen die ze hebben meegekregen spelen dan een belangrijke rol in hun gedrag. Deze achtergrond van de daders speelt ook mee in de manier hoe ze aankijken tegen man-vrouw-verhoudingen, legt Mulder uit.

Mulder denkt dat het ook te maken heeft met de verhoudingen onderling tussen mensen in een bepaalde groep. “Dat je jezelf op een bepaalde manier binnen de groep wilt positioneren of iets aan macht en dominantie terug wilt krijgen.”

Bang om in te grijpen

De gedragspsycholoog kan zich ook goed voorstellen dat omstanders van straatintimidatie bang zijn om in te grijpen. “Misschien is het ook wel dat als je als groep meisjes met elkaar bent en er staan allemaal jongens om je heen, dat je niet heel snel zal denken: ik stap even naar voren en bemoei me daar even mee.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer