main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).
26 mei 2023 — 15:14

Uitwerking spreidingswet toch goedgekeurd door kabinet

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over de onderliggende wetgeving van de spreidingswet, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na de ministerraad. Het besluit over de zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) was vorige week uitgesteld.

Volgens de bewindsman was er meer tijd nodig omdat asiel “buitengewoon gevoelig” ligt in de Nederlandse samenleving, Tweede Kamer en de coalitie. Desondanks is er inhoudelijk weinig veranderd aan het voorstel, geeft hij toe.

Woensdagavond schreef Van der Burg nog dat de AMvB “op zijn vroegst” volgende week vrijdag in de ministerraad zou worden vastgesteld. Daarop besloot de Tweede Kamer het rondetafelgesprek met onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op het laatste moment uit te stellen. Dat gesprek was bedoeld als voorbereiding op de uiteindelijke wetsbehandeling.

Spreidingswet

Het achterliggende principe van de spreidingswet – de wet is in maart naar de Kamer gestuurd – blijft hetzelfde. Belangrijkste doel is het eerlijk spreiden van asielzoekers over Nederland. Gemeenten krijgen een bonus als ze extra asielzoekers opnemen, dat is ‘de wortel’.

Dwang kan volgen (de ‘stok’) als gemeenten niet vrijwillig asielzoekers of onvoldoende asielzoekers opnemen. In de onderliggende regelgeving moest dit “net even wat preciezer worden opgeschreven” en dat duurde langer gezien de gevoeligheid. “We doen het op zijn egeltjes”, zegt de staatssecretaris.

‘VVD ligt dwars’

Het blijft onduidelijk waar de pijn de afgelopen dagen zat die moest worden ‘weggemasseerd’. Ingewijden bevestigden deze week aan het ANP dat de VVD opnieuw dwars lag. De liberalen hebben vooral moeite met de dwang in de wet. Van der Burg hield daarover zowel voor als na de ministerraad de kaken stijf op elkaar.

De bewindsman denkt dat hij als staatssecretaris maar in een enkel geval gemeenten met een aanwijzing hoeft te dwingen om asielzoekers op te nemen.

Nu de AMvB er ligt, kan de Tweede Kamer het rondetafelgesprek met de uitvoerders van de wet gaan voeren. De Kamer wilde dat pas doen als de uitwerking van de wet er lag, “aangezien een belangrijk deel van de uitvoering nog in onderliggende wetgeving moet zijn geregeld”, stelden PvdA en GroenLinks eerder in hun verzoek om de AMvB te ontvangen.

Die hoorzitting staat nu vooralsnog op de Kameragenda van donderdag.

Lees ook: 

Burgemeester Maastricht over asielaanpak van kabinet: ‘Dit gaat hem niet worden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer