Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim: F16-trainingen Oekraïense piloten in eerste instantie voor kleine groep
Nederland kan vanaf deze zomer beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten. Dat zegt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim donderdagavond in Op1 bij Omroep WNL. Het gaat in eerste instantie om opleidingen voor "tientallen" vliegers, zegt Eichelsheim.
Defensieminister Kajsa Ollongren bevestigde eerder op de avond dat Nederland na overleg met de Oekraïne Defensie Contactgroep, landen die Oekraïne met onder meer militair materieel steunen, samen met Denemarken en de Verenigde Staten Oekraïense vliegers gaat trainen. Bij dat overleg was ook Eichelsheim aanwezig.
Een woordvoerder van Ollongren laat weten dat de afspraken nog niet vastliggen. Zelfs het besluit om met de trainingen te gaan beginnen zou nog niet definitief zijn, al is dat nadrukkelijk wel de bedoeling. Ook de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bevestigde donderdag de intentie om te beginnen met F16-trainingen voor Oekraïense piloten.
'Long-term commitment'
Met de trainingen gaan Nederland, Denemarken en de VS "een long-term commitment aan ten opzichte van de verdediging van Oekraïne", zegt Eichelsheim. Ook andere bondgenoten willen zich bij de trainingen aansluiten, zegt de Commandant der Strijdkrachten. "We zullen het proberen zo snel mogelijk te realiseren. Maar het is een langetermijnplan, want het kan niet morgen al geregeld zijn. We moeten met bondgenoten goede afspraken maken over wie welk deel van de training gaat verzorgen. Dat zijn we nu aan het inrichten."
De verwachting is dat de trainingen deze zomer beginnen, zegt Eichelsheim. "Denemarken heeft aangegeven in staat te zijn deze zomer de eerste trainingen te verzorgen. We zitten in een coalitie met Denemarken, dus dan zullen wij samen met Denemarken vanaf de zomer ook daadwerkelijk de trainingen kunnen verzorgen. Welke maand het exact gaat zijn, weet ik niet. We weten wel precies hoe het eruit moet zien."
Het opleiden van de piloten duurt naar verwachting enkele maanden. Mogelijk moeten de vliegers ook nog een taalcursus Engels volgen, zegt Eichelsheim. "De training die we gaan verzorgen zal in Denemarken of op een andere plek in Europa plaatsvinden. Dat betekent dat piloten de Engelse taal machtig moeten zijn."
Tekst gaat verder onder tweet.
Nederland gaat samen met Denemarken de training leiden van Oekraïense piloten op de F-16. @CDS_Defensie: "Trainingen voor Oekraïense piloten inrichten heeft echt nog tijd nodig. Vanaf de zomer, maar ik weet niet welke maand het exact gaat zijn." #Op1 #WNL pic.twitter.com/rAN2hHweVw
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) May 25, 2023
Training 'geleidelijk pad'
De eerste trainingen worden gegeven aan een kleine groep Oekraïense piloten. "Een tiental" of "tientallen", denkt Eichelsheim, die spreekt van een "geleidelijk pad" in de opleidingsmissie. "Langzaam maar zeker, door de maanden heen, willen we meer vliegers opvangen en gaan trainen. Maar je kunt niet groot beginnen. Je moet weten wat voor vlees je in de kuip hebt."
"Maar je moet hier echt tijd voor nemen. Je kunt niet verwachten dat je de trainingen binnen enkele weken hebt gedaan", benadrukt de Commandant der Strijdkrachten. De Oekraïense piloten zijn gewend te vliegen in MiG-straaljagers. "Er zit zeker kwaliteit in deze mannen en vrouwen, maar de F16 is een gecompliceerd wapensysteem. Het duurt maanden voordat je deze vliegers op niveau hebt."
Tekst gaat verder onder tweet.
Nederland gaat Oekraïense piloten trainen op de F-16. Hoeveel zijn dat er? @CDS_Defensie: “Het zal een geleidelijk pad zijn. We zullen met een tiental vliegers beginnen en door de maanden heen meer vliegers opvangen en trainen.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/Vkn4Ku9f7V
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) May 25, 2023
F16's leveren?
De trainingen zijn niet per definitie een voorschot op het leveren van F16's aan Oekraïne, benadrukt Eichelsheim. "Je moet de trainingen beginnen om voor te bereiden op de mogelijke levering van F16's." Het leveren van de jagers is op dit moment niet aan de orde, zegt hij. "Dat is ook een stap waar de Verenigde Staten wat over te zeggen heeft, want zij zijn eigenaar van de F16."
Maar "Nederland heeft altijd gezegd dat er geen taboe is, ook niet op het leveren van vliegtuigen", zegt Eichelsheim. "Die keuze zal op termijn moeten worden gemaakt. Maar hoe je het ook wendt of keert: je moet beginnen met de training. Voor Nederland en Denemarken was het belangrijk om daarmee te beginnen, zodat je vooruit kunt kijken naar wat er straks nodig is om Oekraïne te verdedigen. Het is goed dat we het proces nu kunnen starten."
De Krim
De VS hebben er bij Oekraïne op aangedrongen dat Amerikaans wapentuig, dus ook de F16, niet gebruikt wordt voor aanvallen in Rusland, zei de hoogste generaal binnen de Amerikaanse krijgsmacht, Mark Milley. Volgens Eichelsheim geldt De Krim, die als sinds 2014 door Rusland wordt bezet, voor de bondgenoten van Oekraïne als Oekraïens grondgebied. "De Krim is onderdeel van het Oekraïens grondgebied, zo simpel is het."