main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 mei 2023 — 10:27

Verduurzamingsbeleid drukt ondernemers in het nauw, waarschuwt mkb-voorman: ‘Gun alle politici cursus ondernemerschap voor dummies’

De politiek begrijpt niet goed met welke uitdagingen Nederlandse ondernemers worden geconfronteerd. Dat zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij waarschuwt dat Haagse dictaten die moeten zorgen voor verduurzaming, in de praktijk leiden tot onhaalbare opgaven in ondernemersland. “Ik gun alle politici een cursus ondernemerschap voor dummies.”

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben woensdag in een brief aan de Tweede Kamer hun zorgen geuit. Duizenden bedrijven willen wel verduurzamen maar kunnen het nog niet, bijvoorbeeld omdat ze nog in de rij staan voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet of omdat een alternatief als groene waterstof niet of nauwelijks beschikbaar is, schrijven ze.

In hun brief hebben de lobbyclubs voor het bedrijfsleven zo’n dertig voorbeelden toegevoegd van bedrijven die nu klem zitten. Zo noemen ze een baksteenfabriek die nu nog niet kan overstappen van gas op waterstof. Voor zo’n bedrijf zou de energiebelasting met miljoenen euro’s per jaar toenemen. Datzelfde geldt voor een papierfabriek, die graag wil elektrificeren door middel van warmtepompen maar nog geen aansluiting kan krijgen.

Volgens Vonhof “doen ondernemers wat mogelijk is” om te verduurzamen. Ook MKB-Nederland onderschrijft het belang van de klimaatdoelstellingen, benadrukt de voorzitter. “Wij vinden ook dat we de transitie moeten maken en naar een klimaatneutrale economie moeten. Dat is kansrijk, ook voor Nederlandse bedrijven. Maar je moet het wel kunnen doen, je moet het wel kunnen halen.”

‘Theoretische werkelijkheid’

De maatregelen die nu op tafel liggen zijn in de praktijk vaak niet uitvoerbaar, waarschuwt Vonhof. “In de theoretische werkelijkheid van beleid kun je allerlei maatregelen bedenken. Die tel je bij elkaar op, dan krijg je zoveel ton CO2-vermindering, en heb je het gered. Maar als je niet begint met het uitvoeren van haalbaar beleid, kom je er nooit.”

Bedrijven worden op die manier alleen maar geconfronteerd met hogere lasten, iets wat de schatkist geld oplevert, zegt Vonhof. “Daar is het volgens de bewindspersonen niet om te doen, maar het staat al wel structureel in de boeken. Dus men gaat er al vanuit dat we het niet gaan halen.” De hogere lasten betekenen daarentegen voor ondernemers een nieuwe belemmering om daadwerkelijk te verduurzamen, zegt de voorzitter van MKB-Nederland.

“Wij roepen het kabinet op: begin met het uitvoeren van beleid dat nodig is om ondernemers in staat te stellen om de goede dingen goed te kunnen doen”, zegt Vonhof.

‘Den Haag begrijpt ondernemers niet’

Hij denkt dat politici “over het algemeen niet goed begrijpen wat een ondernemer nodig heeft om daadwerkelijk stappen te maken”. Zo is het voor ondernemers bijvoorbeeld vaak lastig om informatie over beleid rond verduurzaming te vinden. “Ook dat is in Nederland heel versnipperd, terwijl een gemiddelde ondernemer uit het mkb op heel veel terreinen actie moet ondernemen.”

Hij legt uit: “Verduurzamen betekent je pand verduurzamen, je productieproces verduurzamen en je mobiliteit verduurzamen. Het is tegenwoordig zelfs opletten of je werknemers wel op een duurzame manier aan woon-werkverkeer doen. Dat komt allemaal op het bordje van die ene ondernemer.”

Ondertussen worden subsidies die in de ogen van Vonhof goed werken, afgebouwd, of ze zijn te klein. “Neem de subsidie op elektrische busjes. Er is genoeg geld voor 30.000 busjes, maar er rijden er in Nederland één miljoen. Je ziet dat maatregelen heel snel worden overtekend”, zegt de mkb-voorman. “We gaan dertig steden zero emissie maken. Daar mag je straks als ondernemer niet meer in met een brandstofauto. Maar hoe moet het dan als je geen elektrisch busje kunt kopen?”

“Het voelt altijd alsof wij tegenduwen. Dat is niet aan de hand. Wij zeggen: houd rekening met de stappen die een ondernemer moet nemen. Realiseer je nu dat een ondernemer op heel veel plekken wordt geraakt”, zegt Vonhof. Hij ziet het als zijn taak om “duidelijk te maken hoe de economie in elkaar zit. Maar de politiek heeft de macht, de politiek moet keuzes maken. Daar hebben ze moeite mee in heel veel dossiers. Ik gun alle politici een cursus ondernemerschap voor dummies, maar die is er nog niet”.

‘Schop moet in de grond’

Volgens Vonhof is het in Nederland “een beetje ‘wij tegen het bedrijfsleven’, want dat zijn zogenaamd de grote graaiers, terwijl ik 350.000/400.000 mkb-ondernemers zie die allemaal van goede wil zijn, geen megawinsten maken, maar wel moeten investeren. Wij zullen daarom iedere keer alles in het werk stellen om duidelijk te maken hoe een onderneming werkt. Wat is winst? Iedereen heeft de mond vol over winst en vindt het bijna een vies woord. Maar winst is brandstof. Dat leg ik continue uit.”

“Het is heel belangrijk dat het kabinet begrijpt: de schop moet in de grond, de infrastructuur moet op orde zijn, en dan gaan die ondernemers echt aan de slag”, zegt Vonhof. “Maar je kunt ze niet belasten voor iets waar ze niets aan kunnen doen.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Kabinet pakt meer regie om industrie sneller te verduurzamen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer