Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Komen ook in Nederland kleine kerncentrales?

Floortje van Gameren

Uit onderzoek van het Ministerie van Economische zaken blijkt dat Nederland veel sneller kleinere kerncentrales kan bouwen dan eerder gedacht. Het gaat om 7 jaar en niet om 10 tot 15 jaar. De Telegraaf schrijft over het onderzoek.

De kerncentrales zouden naast de twee grote komen die in het Zeeuwse Borssele worden gebouwd. Het ministerie ziet de centrales als goede oplossing in de energiecrisis. Voorwaarde: er moet wel draagvlak zijn onder de bevolking en dat kan nog een lastig punt worden. Bij de bouw van windmolens in de buurt van huizen is vaak ook protest.

Volgens Tweede Kamerlid namens de VVD Silvio Erkens is dat 'verzet' makkelijk op te lossen. Als voorbeeld noemt hij de Franse aanpak waar al een aantal van die kleine kerncentrales staan. "Omwonenden van die kerncentrales krijgen korting op hun energieverbruik. Op die manier neem je mensen mee en gaan ze wel overstag", aldus Erkens in Goedemorgen Nederland.

Investering

Erkens ziet de kleinere centrales ook echt als een investering. "Voor de grotere kerncentrales hebben we 5 miljard euro uitgetrokken. Die centrales gaan 80 tot 90 jaar mee, dat geldt dus ook voor de kleinere." Maar voordat die 5 miljard is terugverdiend, ben je wel tientallen jaren verder. "Een kerncentrale is echt een investering voor op de langere termijn", aldus Erkens.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau