Gaan de winkelprijzen dalen? Groep ondernemers die dat verwacht steeds groter
Of je nu bij de groenteboer, supermarkt of in een kledingzaak staat: het is vaak even schrikken bij de kassa. Maar misschien komt daar een einde aan: ruim een kwart van de ondernemers in de detailhandel verwacht dat de prijzen in het volgende kwartaal verder zullen stijgen, maar die groep is kleiner dan voorgaande kwartalen.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waar het Algemeen Dagblad over schrijft. 28 procent van de supermarkten, voedingsspeciaalzaken en kledingwinkels voorziet de komende drie maanden hogere prijzen, maar de voorbije maanden was bijna de helft van de ondernemers daar pessimistisch over. "Een steeds grotere groep detailhandelaren denkt nu dat tegen het einde van dit jaar de winkelprijzen zullen dalen of gelijk zullen blijven", zegt CBS-onderzoeker Marjolijn Jaarsma erover tegen de krant.
Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther is sceptisch en verwacht niet dat de prijzen zullen dalen. "Ik kan me niet voorstellen dat men ineens de prijzen gaat verlagen op het moment dat men doorheeft dat mensen bereid zijn om meer te betalen", reageert hij in Goedemorgen Nederland.
Meer omzet voor de detailhandel
De detailhandel heeft in de eerste drie maanden van dit jaar 8 procent meer omzet gedraaid dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het CBS schrijft die stijging toe aan de hogere prijzen. Met name supermarkten en kledingwinkels hadden meer inkomsten.
Supermarkten en kledingwinkels zagen hun omzet met respectievelijk 10,5 procent en 13,5 procent stijgen, constateert het CBS. Desondanks verkochten supermarkten wel minder producten, een trend die terug te zien is voor de detailhandelssector in zijn geheel. Vooral doe-het-zelfwinkels verkochten minder (11 procent), waardoor ook de omzet hier op jaarbasis afnam. Een oorzaak daarvoor noemt het statistiekbureau niet.
Onlinewinkels
Het CBS keek ook naar de inkomsten van onlinewinkels, waarbij het onderscheid maakt tussen winkels die enkel online actief zijn en winkels die zowel online als via fysieke winkels verkopen. Voor die eerste categorie steeg de omzet met 6 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. Winkels met een fysieke locatie en een online verkooppunt zagen de omzet juist dalen met 6 procent.