main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2023 — 12:25

Russische tank tentoongesteld in hartje Amsterdam: ‘Meer aandacht nodig voor realiteit van de oorlog’

Vanaf donderdag kunnen mensen tot en met 4 juni een Russische tank bezichtigen in het centrum van Amsterdam. Het idee komt van debatcentrum De Balie. Zij willen aandacht vragen voor de fragiliteit en de weerbaarheid van de Europese democratie.

“Het is heel belangrijk dat er aandacht is voor wat het betekent om een cultuur of een democratie te verdedigen. Wij denken dat er meer aandacht voor de oorlog en de realiteit van de oorlog zou moeten zijn”, zegt Yoeri Albrecht, directeur van De Balie tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Goed om te weten wat er aan de gang is’

“Het is heel goed om te weten wat er aan de gang is”, gaat Albrecht verder, die niet bang is voor negatieve reacties. “Het brengen van het besef van wat oorlog is, is altijd goed. Het is ook goed om erover te praten. Dat is de bedoeling van het halen van deze tank.”

“Het is goed om mensen te laten realiseren dat dit zich relatief dichtbij afspeelt in Europa”, voegt defensiespecialist bij HCSS Peter Wijninga eraan toe. “Als je dat met zo’n tank kunt bewerkstelligen, dan is dat een goed idee.”

Russische tank

Het 44 ton wegende gevechtsvoertuig wordt neergezet op het Leidseplein in Amsterdam. De tank werd op 31 mei 2022 vernietigd bij de slag om Kyiv. Sindsdien stond het voertuig al in Berlijn, Praag en Warschau.

Het wapenvoertuig stond ook eerder bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Daar ontstond nogal wat commotie toen de tank werd besmeurd met de letter Z, verwijzend naar het Russische symbool voor de oorlog.

Lees ook: 

VS willen F-16-trainingen geven aan Oekraïense piloten, maar wat is de rol van Nederland?

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer