Politici vaker bedreigd, Geert Wilders goed voor helft meldingen
Politici hebben zich niet eerder zo vaak bij de politie gemeld vanwege bedreigingen als in 2022. Bij het Team Bedreigde Politici (TBP) van de politie Den Haag kwamen vorig jaar 1125 meldingen binnen van bedreiging en opruiing aan het adres van Kamerleden en bewindspersonen, bijna twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Toen ging het om 588 meldingen.
De stijging komt vooral voort uit het toegenomen aantal meldingen door één Tweede Kamerlid, Geert Wilders. Minimaal de helft van de 1125 meldingen kwam van de PVV-leider. Veel dreigementen die hij ontving kwamen van buiten de Europese Unie. Het totale aantal politici dat bedreigd wordt, is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Over individuele politici doet het Openbaar Ministerie (OM) omwille van de privacy geen uitspraken.
Als een melding van bedreiging wordt gedaan door een politicus, wordt de kwestie bekeken door het OM. In 2022 concludeerde het OM in 889 gevallen dat de melding een strafbare bedreiging betrof. Het jaar ervoor lag dat aantal een stuk lager: 373. Volgens het OM blijft het bedreigen van politici “een hardnekkig probleem” en is maatschappelijke onrust een van de belangrijkste oorzaken van de toename.
De meeste bedreigingen worden gedaan via social media. In zo’n geval is het vaak ingewikkeld om te achterhalen wie er achter het account zit. Ook werden veel van de strafbare dreigementen vorig jaar gedaan vanuit landen buiten de EU. Bijna 600 van de 889 kwamen uit landen als Pakistan, waarmee Nederland geen rechtshulpverdrag heeft.
“Zonder rechtshulpverdrag is de kans heel gering dat de plaatselijke autoriteiten binnen een aanvaardbare termijn meewerken”, aldus het OM. Lukt het inderdaad niet om rechtshulp te krijgen bij identificatie en verdachtenverhoor, dan wordt het onderzoek beëindigd. In 712 gevallen heeft het onderzoek geen verdachte opgeleverd die kon worden opgepakt.
‘Het is verschrikkelijk’
SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen kent de klappen van de zweep. “Het is verschrikkelijk”, reageert ze in Goedemorgen Nederland op de cijfers. “Inmiddels heeft zo’n beetje iedereen ermee te maken, maar bij Geert Wilders is het echt bizar. Hij twittert er ook wel eens over, de bagger die hij over zich heen krijgt.”
De daders aanpakken is “superlastig”, weet Marijnissen. “Het is belangrijk dat er genoeg capaciteit is bij de politie, om er achteraan te gaan, ook online. En af en toe moet het lukken om iemand te pakken die met dit soort bagger komt. Dat is denk ik het enige wat je kan doen.”
Politici zelf moeten zich niet door de bedreigingen laten leiden, zegt Marijnissen. Al is dat volgens haar “makkelijk gezegd. Het is gewoon heel heftig.”
Vervolging
Vorig jaar werden 37 verdachten voor de strafrechter gedaagd. Die legde onder meer celstraffen tot vijf maanden en taakstraffen tot 120 uur op. Zeven gevallen werden tijdens een OM-zitting behandeld en vier zaken werden overgedragen aan landen waarmee Nederland wel een rechtshulpverdrag heeft. Door Bureau Halt is een bedreiging door een minderjarige afgehandeld en een zaak is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. In 127 gevallen loopt het onderzoek nog.
Het TBP van de politie richt zich op strafbare bedreigingen tegen landelijke politici binnen het ‘Rijksdomein’, zoals ministers, Eerste- en Tweede Kamerleden en staatssecretarissen.
Meer bedrijven in beveiliging
Ondertussen springen steeds meer bedrijven in op de toename van het aantal bedreigingen richting politici, maar ook andere publieke figuren. Het aantal bedrijven in de beveiliging is in tien jaar tijd gestegen van zo’n 3000 naar meer dan 10.000. “We gaan steeds meer naar een veiligheidssamenleving, waarbij we privacy en andere vrijheden opofferen voor ‘beveiliging’ tegen criminaliteit”, vertelde hoogleraar Besturen van veiligheid Ira Helsloot bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Bekijk deze uitzending hier terug.
Lees ook:
Openbaar Ministerie ziet toename van aantal bedreigingen richting politici
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
De 3D-printer is al jaren aan een opmars bezig. Uiteraard hebben criminelen de 3D-printer ook ontdekt! En nee, dan gaat het niet om gezellige pennenbakjes of onderzetters, maar om het printen van vuurwapens of onderdelen daarvan. De politie pleit al langer voor een verbod op het verspreiden van de ontwerpen van 3D-wapens.
Presentator Maaike Timmerman spreekt met Martin Janssen van het Nederlands Forensisch Instituut, landelijk projectleider Illegale Vuurwapens Richard Martens van de politie en VVD-Kamerlid Ulysse Ellian spreekt zich uit over de kwestie.
Luister vanavond om 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Vanavond in Café Kockelmann:
- De Amerikaanse verkiezingen zijn een nek-aan-nek race. De beste peilers zijn verdeeld. Joris Tjaden was interne peiler voor het team van Obama en vertelt hoe spannend het nog kan worden. Bernard Hammelburg maakte al vele Amerikaanse verkiezingen mee, en weet dat zelfs Trump niet uniek is;
- Staatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn zakelijke belangen niet wilde openbaren. Politiek verslaggever Thomas van Groningen vertelt over;
- De BBB blaast 5 kaarsjes uit! Reden voor een feestje of hebben de boeren en burgers gegokt en verloren? Oprichters Caroline van der Plas en Henk Vermeer schuiven aan.
De BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het…
Lees meerFaissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…
Lees meerDe Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…
Lees meerKookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerDiefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…
Lees meerIn Noord-Brabant woedt een heuse dakdekkersoorlog. De afgelopen maanden vonden er in Den Bosch twintig aanslagen plaats die gerelateerd zijn aan de beroepsgroep waarin sprake…
Lees meerDe supermarktmedewerker, politieagent, gehandicaptenverzorger en leraar. Allemaal zouden ze voor 700 tot 800 euro huur een eigen stekkie moeten krijgen, maar ook in de regio…
Lees meerDe hersteloperatie van de toeslagenaffaire is uitgelopen op een herstelschandaal, zegt de ombudsman van Rotterdam, Marianne van den Anker. In De Volkskrant luidde de ombudsman…
Lees meerHet verwijt van VVD-leider Dilan Yeşilgöz dat NS antisemitisme faciliteerde door pro-Palestijnse demonstraties toe te staan, raakte NS-baas Wouter Koolmees diep. Dat zegt hij in…
Lees meerOp World Vegan Day roept Jacques Hermus op om je vlees te kopen bij de slager. “Ja, we moeten minder vlees eten, maar beter vlees.”…
Lees meerZeven van de tien Nederlanders vinden dat er een wet moet komen die stervenshulp mogelijk maakt voor senioren die vinden dat hun leven voltooid is….
Lees meerDe zogeheten gluurbus betrapt steeds meer autobestuurders op het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. In Noord-Brabant werd dit jaar al voor zeven ton…
Lees meerHet kabinet wil opkomen voor de regio, maar Hugo de Jonge, waarnemend commissaris van de Koning in Zeeland, ziet hier nog maar weinig van. ”Ik…
Lees meer