Dit is waarom jouw zomervakantie fors duurder is geworden
Lekker op vakantie om de zon op te zoeken? Daar moet je tegenwoordig een hogere prijs voor betalen. Gemiddeld zijn vakanties 13 procent duurder dan een jaar eerder, schrijft De Telegraaf.
Een vakantie kostte dit jaar gemiddeld 2200 euro. Vorig jaar lag dat bedrag op 1950 euro. Dat is een stijging van zo'n 13 procent. "Er is in het algemeen veel inflatie, dat geldt ook voor de reisbranche. Dit komt vooral door stijgende energieprijzen, nasleep van corona, de oorlog en de vliegtaks", meldt boekings- en vergelijkingssite Zoover aan de krant.
Vliegtaks
"Ik vind dat je zo'n vliegtaks niet moet doen voor mensen die één keer per jaar op vakantie gaan en daar het hele jaar keihard voor hebben gewerkt. Die moet er vooral zijn voor mensen die heel veel vliegen", reageert SP-leider Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Zij doelt op "businessvliegers die een paar keer per maand het vliegtuig pakken".
Dat de prijzen zo zijn gestegen heeft niet alleen met duurdere vliegtickets te maken. De reizen die je tijdens het hoogseizoen kunt boeken zijn schaarser geworden, terwijl de vraag naar vakanties enorm is gestegen. Het verschil in vraag en aanbod maakt alles een stuk duurder. Met name voor een leuk vakantiehuisje, chalet of appartement betaal je tegenwoordig de hoofdprijs.
Milieuregels en huurauto's
De milieuregels spelen ook een grote rol in de prijsstijging. Die zorgen ervoor dat reizen binnen Europa enkele tientjes duurder zijn geworden. Reizen ver buiten Europa, bijvoorbeeld naar Azië, zijn flink in prijs gestegen wegens de kosten van kerosine. Door de oorlog in Oekraïne wordt er niet meer over dat land of Rusland gevlogen. Vliegtuigen moeten vele extra kilometers maken en dat zie je terug in de ticketprijzen.
Wie met een huurauto een reis wil maken komt tevens van een koude kermis thuis. Tijdens corona hebben veel verhuurbedrijven afstand gedaan van hun auto's. De inboedel nieuw terugkopen was zo makkelijk nog niet, vanwege een enorm tekort aan chips. Op sommige plaatsen werd het huren van een auto twee tot drie keer duurder. Inmiddels is de prijsstijging in dit segment weer wat gekoeld. "De verhuurders zijn in staat geweest hun vloot weer aan te vullen, omdat er weer meer auto’s geproduceerd konden worden afgelopen periode", zegt Tjeerd Kamer van prijsvergelijker EasyTerra tegen De Telegraaf.
Kamperen
Dan maar een stacaravan aanschaffen en een leuke camping zoeken in Nederland. Nou, ook daar zijn de prijzen het afgelopen jaar gestegen. Volgens de ANWB is kost een plekje op de camping 5 tot 7 procent meer.