main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 21 mei 2023 — 15:10

Levert het westen F-16’s aan Oekraïne? ‘Het is een kwestie van timing’

Hoogleraar Internationale betrekkingen en directeur van denktank HCSS Rob de Wijk denkt dat het een kwestie van timing is voor het Westen F-16’s gaat leveren aan Oekraïne. Hij zegt bij WNL Op Zondag: “Er wordt vaak gedacht: als je nu op een fluitje blaast zijn die dingen er morgen, maar het vereist enorme aanpassing van de infrastructuur.”

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski is bezig met een wereldtoernee om wapens en steun te verzamelen in de strijd tegen de Russische invasie in Oekraïne. President Joe Biden heeft zaterdag toestemming gegeven om in Europa piloten op te leiden voor de F-16’s. Volgens Biden heeft Zelenski hem verzekerd dat geleverde F-16’s niet zullen worden gebruikt voor aanvallen op Russisch grondgebied. De twee leiders spraken elkaar zondag op de G7-top in het Japanse Hiroshima.

Het Oekraïense leger zou de vliegtuigen wel kunnen inzetten tegen Russische troepen in Oekraïne, voegde Biden toe. De Oekraïense president zei op zijn beurt dat hij er vertrouwen in heeft dat Kyiv F-16-vliegtuigen zal krijgen van zijn westelijke bondgenoten in de oorlog tegen Rusland. De Wijk denkt dat het een kwestie van timing is: “Er wordt vaak gedacht: als je nu op een fluitje blaast zijn die dingen er morgen. Het vereist enorme aanpassing van de infrastructuur. Vliegvelden moeten worden aangepast, de piloten moeten worden getraind.”

De Wijk vraagt zich voornamelijk af hoe het met het grondpersoneel rondom de F-16’s zal gaan. “Dat moet volgens mij Oekraïne zijn. Zijn dat militairen en burgers uit Navo-landen, dan kan Rusland zeggen: je bent er nu compleet bij betrokken en dan zou het echt een escalatie fase kunnen ingaan.” Zo’n vliegtuig heeft ondersteuning nodig. “Daar zitten honderden mensen omheen. Dit kost tijd om het allemaal voor elkaar te krijgen en om mensen op te leiden.”

Beluister hier de hele uitzending terug als podcast.

Lenteoffensief

De hoogleraar denkt dat Biden al bezig is met de volgende fase in de oorlog. “Het offensief dat er nu aan zit te komen, daar heeft het geen enkel effect op, want ze komen veel te laat. De meest optimistische inschatting die ik nu gezien heb is dat die F-16’s misschien tegen het eind van het jaar er een keer kunnen zijn, maar veel waarschijnlijker is het volgend jaar.”

Het voorspelde lenteoffensief lijkt nog echter niet van start te gaan. “Eerst moet die grond redelijk droog zijn. Er ligt nu nog veel blubber, dus daar kom je niet goed doorheen met al dat zware materieel. Men moest ook nog wachten op wat er nog aankwam vanuit Europa aan materieel”, zegt De Wijk. Bovendien zijn er volgens hem diverse eenheden al gevormd ter voorbereiding op de slag. Zowel door Oekraïne als door Rusland. “Je ziet dat over het hele front Oekraïne feitelijk een tactisch voordeel aan het creëren is. Strategisch hebben ze nog niet een initiatief, dat zullen ze moeten krijgen als het offensief daadwerkelijk begint. Er wordt zodanig gemanoeuvreerd om dat offensief uit te kunnen voeren.”

Bloederige slag

Hij vreest voor een bloederige slag. “Wat ze kunnen doen is een stuk naar voren komen.” Rusland heeft zich volgens De Wijk al maanden kunnen voorbereiden en heeft diverse fortificaties langs het front en rondom de Krim aangelegd. “De verwachting is, en dat is de algemene opinie onder de experts, dat het front misschien wel honderden kilometers kan verschuiven in het bezette gebied, maar dat het uiteindelijk ook weer ophoudt.”

Wanneer er dan eindelijk sprake zal zijn van een patstelling op het front kan er wellicht worden gesproken van een staakt-het-vuren denkt De Wijk. “Dan kan je gaan praten en moet je bedenken hoe Oekraïne zich op langere termijn kan gaan verdedigen. Dan krijg je een heel andere discussie.”

Lees ook:

Zelenski aangekomen in Japan voor gesprek met G7

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

PVV-kandidaat-minister Marjolein Faber neemt afstand van term ‘omvolking’

Beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) neemt “volledig afstand” van het gebruik van de term ‘omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te…

Lees meer

Zeldzame gebeurtenis: twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel…

Lees meer

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer