Ameland weert massatoerist en wil ook natuur zelf onderhouden: ‘We hebben Brussel niet nodig’
Ameland is al jaren een populaire vakantiebestemming, maar het gemeentebestuur wil paal en perk stellen aan de duizenden toeristen die jaarlijks op de veerboot stappen. Het Waddeneiland wil de eigen stranden en andere natuur beter beschermen en het liefst zoveel mogelijk zelf bepalen wie op bezoek komt.
Onlangs stemden de voltallige gemeenteraad in met een nieuwe visie op toerisme. “Het toerisme is de afgelopen decennia behoorlijk gegroeid op Ameland. Ieder jaar nemen ze weer iets meer auto’s mee. Dat heeft het vraagstuk opgeleverd: wanneer is het voldoende? Op dat punt zijn we nu gekomen”, vertelt wethouder toerisme op Ameland Theo Faber in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
De nieuwe visie houdt in dat het eiland de toerismesector meer wil inrichten voor toeristen die weinig schade berokkenen, zoals natuurliefhebbers. “Wij zijn van onszelf heel gastvrij en dat willen we ook blijven, maar wel voor de toerist die heel bewust voor het eiland kiest.”
Faber is blij dat het eiland zelf de regie houdt over de mensen die het eiland bezoeken. De wethouder ziet dat ook op andere onderwerpen Amelanders zeggenschap heel belangrijk vinden. “Laat ons het zelf maar regelen en wij weten hoe het hier werkt en zit; dat zit bij de eilanders in het bloed.”
‘Hebben Brussel niet nodig’
Op het strand van Ameland kijkt eilandbewoner Richard Kiewiet uit over de duinen. “In het kader van kwaliteitsverbetering van natuur en meegroeien met de zeespiegelstijging, hebben we de duinenrij doorbroken. Nu waait het zand naar binnen. Daardoor krijg je veel mooiere natuur en zo groeien we ieder jaar ook millimeters mee met de zeespiegel.”
Volgens Kiewiet vinden Amelanders het ook belangrijk om zoveel mogelijk zelf de natuur te onderhouden. “Als natuurbeheerder kun je zelf aan de knoppen draaien om kwaliteit te verbeteren. Daar hoeft Brussel zich niet mee te bemoeien.”
Dat sentiment leeft sterk op het eiland. “We hoeven geen wet- en regelgeving en geen mensen die ons uitleggen hoe je iets doet”, zegt de vrouw van Kiewiet, Gunda Brunotte. “De eilanders zelf weten dondersgoed hoe ze met hun eiland moeten omgaan.”
Leeuwarden, Den Haag, Brussel; bemoeiallen zijn het niet, zegt Brunotte. “Ik begrijp dat er regels nodig zijn omdat je bepaalde dingen moet beschermen. Maar ik denk dat je meer maatwerk moet toepassen.”
‘Steeds meer beperkingen’
Ondernemer op Ameland Alexander Kiewiet onderschrijft dat. “Ik denk wel dat wij in Nederland niet moeten doordraven met regels.” Kiewiet werd geboren in een echte eilandfamilie. “Als eilanders zijn wij vrij opgegroeid op het eiland. Nu merk ik dat er steeds meer beperkingen komen.”
Wethouder Faber: “We hebben natuurlijk gewoon met wet- en regelgeving te maken, daar moeten we ons toe verhouden. Maar we moeten ook van ons laten horen.”
Toerisme blijft belangrijk
Maar ook op het eiland is niet iedereen eensgezind. Zo vindt Alexander Kiewiet dat Ameland niet moet doorslaan in het beschermen van de natuur. “Aan de ene kant heb je natuurlijk een kant die liever heeft dat Ameland één groot natuurgebied is. Dat gaat in mijn belevenis te ver, want dan hebben we geen toekomst meer op Ameland. Daar moeten we goed om denken.”
Maar niets doen is geen optie, benadrukt eilandbewoner Richard Kiewiet. “De discussie die we nu hebben, hadden we tien jaar geleden niet en voor corona eigenlijk ook nog niet zo. Toen zeiden we: we moeten brood op de plank hebben en we hebben maar één industrie – de toeristenindustrie -, dus laat maar komen.”
“Na heel veel discussie zijn we op een punt aanbeland dat we zeggen: zo is het goed. Anders maken we ons eigen product kapot.”
De rust, ruimte en natuur opzoeken tijdens de vakantie of een vrij weekend: het is populair. Maar hoe bewaak je als bestemming de balans tussen duurzaamheid en toerisme? Elif Isitman pakt de veerboot naar Ameland en zoekt het antwoord op die vraag. Kijk deze aflevering nu terug op NPO Start.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer