Vrouwen FC Twente en PSV strijden om beker: ‘Zo’n wedstrijd als bij de mannen zal je niet zien’
De vrouwen van FC Twente en PSV staan vanmiddag tegenover elkaar in de bekerfinale. "Er wordt gestreden, er wordt gevoetbald, ze willen winnen. Het is voor allebei een grote prijs", zegt hoofdredacteur Helden Magazine Barbara Barend bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. De aftrap is om 16.00 uur in het stadion van ADO Den Haag.
"Ik verwacht geen bekerfinale zoals bij de mannen, die totaal belachelijk was. Zowel op als buiten het veld. De spelers misdroegen zich. Daar heb ik mij vreselijk aan gestoord. Dat zal je bij de vrouwen niet zien", zegt Barend. "Minder schwalbes, minder harde overtredingen of dat spelers hele tijd gaan liggen en boos worden. Dat heb je bij de vrouwen gewoon niet."
'Familie-uitje'
Bij het mannenvoetbal wordt de laatste weken de ene na de andere wedstrijd gestaakt. Suppoters gooien rookbommen op het veld of bekogelen de spelers met bekertjes bier.
Dat zijn taferelen die je in het vrouwenvoetbal niet zult zien, zegt Barend. "Het is onderling niet en ook niet op de tribune. Alles loopt door elkaar. Je kunt altijd met het hele gezin naar vrouwenvoetbal. Het is echt een familie-uitje."
Talenten in het vrouwenvoetbal
Wat je wel zult zien zijn "de grootste talenten van het Nederlandse vrouwenvoetbal". Zoals de 19-jarige Esmee Brugts van PSV. "Dat is zo'n rasvoetballer. Zij is ontzettend goed. Als je naar die voetjes kijkt. Dan zie je meteen hoe zij voetbalt, wat zij ziet, hoe zij loopt en staat. Het is geweldig."
Een ander talent waar Barend op gaat letten is Wieke Kaptein van FC Twente. Zij maakte op haar vijftiende haar debuut voor de Tukkers in de Champions League en debuteerde op haar zeventiende voor het Nederlands elftal. "Als je de nieuwe lichting wil zie is het zeker de moeite waard om te kijken."
'Er staat voor vrouwen meer op het spel'
Er staat voor vrouwen meer op het spel dan bij de mannen, zegt de sportjournalist. "Heel veel vrouwen worden niet of nauwelijks betaald in de Eredivisie. Zij willen steeds hoger komen om er echt van te kunnen leven. Het voetbal zit in de lift, maar is nog steeds volledig ongelijk ten opzichte van de mannen."
Vanaf volgend seizoen valt het vrouwenvoetbal in de Eredivisie onder alle betaald voetbalorganisaties. "Het helpt als die vrouwen binnen zo'n club komen. Ook voor de sfeer en de uitstraling. Door het samen te voegen en het veel meer als één club zien, met mannen- en vrouwenvoetbal."